Zašto nam je potreban fosfor?

Zašto nam je potreban fosfor?

Zašto nam je potreban fosfor?
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Fosfor pomaže u izgradnji i formiranju koštanog tkiva, potiče probavu, omogućava sintezu proteina, održava hormonalnu ravnotežu, potiče sposobnost tijela da iskoristi energiju iz hrane, omogućava regeneraciju stanica i optimizira kemijske reakcije tijela.

Fosfor je važan sastojak ljudskih kostiju, što znači da one ne bi mogle normalno funkcionirati bez adekvatne količine ovog minerala u tijelu. Zapravo, fosfor je drugi najzastupljeniji mineral u tijelu i drugi najvažniji mineral kada je u pitanju održavanje zdravlja kostiju, odmah iza kalcija.

Simptomi nedostatka fosfora

Najznačajniji simptomi nedostatka fosfora uključuju slabost kostiju i osjećaj nelagode u zglobovima. Fosfor djeluje na sličan način kao i kalcij pa nedostatak fosfora može dovesti do slabosti, karijesa, rahitisa i drugih srodnih koštanih problema. Osobe često dožive gubitak apetita i slabiju tjelesnu izdržljivost za obavljanje rutinskih aktivnosti. Nedostatak fosfora može uzrokovati utrnulost, tjeskobu, drhtanje, gubitak težine i sporiji rast. Važan je dio naše prehrane, osobito prehrane djece jer su ona u razvoju.

Provjerite koje su namirnice hrana za kosti!

Izvori fosfora

Najbolji izvori fosfora su meso, orašasti plodovi, mahunarke i mliječni proizvodi. Možete ga unositi i putem sjemenki suncokreta, riže, kruha, krumpira, brokule i graška. Drugi izvori fosfora su maslac od kikirikija, tuna i svinjetina. Za unos optimalne razine fosfora trebate se posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom.

Prednosti fosfora za zdravlje

Zdravstvene prednosti fosfora nisu ograničene na samo jednu kategoriju jer postoji nekoliko ključnih funkcija u kojima fosfor sudjeluje.

Formacija koštanog tkiva

Fosfor je važan dio procesa rasta i razvoja kostiju, i njihovog održavanja. Zajedno s kalcijem kosti čini snažnijima i one lakše mogu izdržati napore i trošenje tijekom života. Također pomaže u izgradnji i jačanju zdravlja desni, zubi i zubne cakline. Ublažava ozbiljne probleme, kao što su gubitak koštanog tkiva i mineralne gustoće. Fosfor je temelj jakog i čvrstog koštanog tkiva. Neka istraživanja su pokazala da postoji jaka povezanost između adekvatnog unosa fosfora i zdravlja srca, što znači da pravilnim unosom fosfora možete smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Saznajte koje biljke potiču zdravlje srca!

Potiče rad probave

Fosfor igra važnu ulogu u boljem funkcioniranju probavnog sustava. Stimulira razgradnju riboflavina i niacina. Ova dva vitamina su neophodna za održavanje zdravlja cjelokupnog sustava, a tijelo ih ponekad otežano apsorbira, zbog čega je važno unositi fosfor. Riboflavin i niacin sudjeluju u proizvodnji i korištenju energije i potiče funkcioniranje živčanog sustava. Fosfor može ublažiti probavne smetnje kao što su zatvor i proljev, i potiče eliminaciju toksina iz tijela.

Pročitajte najvažnije činjenice o probavnom sustavu.

Potiče rad mokraćnog sustava

Fosfor igra važnu ulogu u održavanju zdravlja bubrega. Omogućava izlučivanje toksina i otpada iz bubrega kroz proces mokrenja. Povećanjem količine fosfora se povećava i učestalost mokrenja. Tijelo je tada u stanju uravnotežiti razinu mokraćne kiseline, izlučiti višak soli, vode i masnoće.

Saznajte kako prepoznati bolesti bubrega na vrijeme!

Ublažava kroničnu slabost

Fosfor ima sposobnost ublažavanja manjih zdravstvenih problema, kao što su slabost mišića, ukočenost, umor i slične bolesti. Normalne razine fosfora u tijelu su odličan način da ostanete u formi i fizički aktivni. Preporučena dnevna doza fosfora je oko 1200mg za odrasle osobe. Manjak želje za seksom, gubitak libida, frigidnost i impotencija mogu biti neki od znakova manjka fosfora. Manjak fosfora može uzrokovati smanjenu pokretljivost spermija.

Isprobajte plan vježbanja prema godinama!

Poboljšava funkcije mozga

Fosfor je važan element kojeg pronalazimo oko i unutar stanica mozga i odgovoran je za obavljanje niza važnih moždanih funkcija. Odgovarajuća razina fosfora jamči ispravan rad mozga, kognitivan rast i razvoj. Istraživanja su pokazala da nedostatak fosfora povećava rizik od nastanka kognitivnih bolesti i neuroloških stanja, kao što su Alzheimerova bolest i demencija.

Pročitajte kako zaštititi mozak od starenja.

Formacija proteina

Fosfor sudjeluje u stvaranju proteina što može dodatno pomoći u procesu reprodukcije. Omogućava maksimalnu iskoristivost proteina u ljudskom tijelu kako bi se osigurao pravilan rast stanica. Na isti način pomaže tijelu koristiti ugljikohidrate i masti. Razgradnja proteina je ono što održava pravilan rast tijela. To je jedan od najvažnijih dijelova ljudskog metabolizma.

Pročitajte kako vaš smoothie može biti ukusan izvor proteina.

Obnavljanje stanica

Fosfor pridonosi procesu popravka i oporavka tjelesnih stanica. Osigurava stanicama pravilan razvoj i aktivnost. Ovaj doprinos uglavnom dolazi u obliku pomoći u stvaranju proteina i regulaciji hormona.

Održavanje hormonalne ravnoteže

Fosfor je važan za regulaciju ravnoteže hormona u ljudskom tijelu. Osigurava da hormoni, osobito oni koji su potrebni za održavanje zdravlja reproduktivnog sustava, uvijek budu prisutni u odgovarajućim količinama. Fosfor to čini izravno u interakciji s endokrinim žlijezdama u tijelu i pomaže im da stvaraju i oslobađaju hormone. Na stotine hormona u našem tijelu igra iznimno važnu ulogu u prevenciji svih naših zdravstvenih problema, a fosfor je nezamjenjiv dio tog sustava kontrole.

Provjerite koji su simptomi hormonalne neravnoteže!

Proizvodnja i korištenje energije

Fosfor sudjeluje u procesu proizvodnje energije i u njenom korištenju iz različitih hranjivih tvari. Potiče protok energije kroz cijelo tijelo i omogućava različitim organskim sustavima da ju uspješno iskoriste.

Potiče kemijske reakcije

Fosfor djeluje kao sudionik u nizu kemijskih reakcija koje se odvijaju u tijelu. Olakšava pravilno korištenje i apsorpciju različitih hranjivih tvari. Sve u svemu, odgovarajuća razina fosfora u tijelu će omogućiti svakom organskom sustavu da bolje reagira na kemijske reakcije i podražaje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije