Mirisne, mekane i brzo gotove: Recept za najukusnije blagdanske fritule

Mirisne, mekane i brzo gotove: Recept za najukusnije blagdanske fritule

Mirisne, mekane i brzo gotove: Recept za najukusnije blagdanske fritule
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.12.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Fritule su jednostavna tradicionalna slastica koja se, osim diljem Hrvatske, priprema i u Sloveniji i Italiji. Kod nas su naročito popularne u Primorju, Istri i Dalmaciji, a običaj je da se pripremaju na Badnjak, za vrijeme poklada ili fašnika te u vrijeme posta. Zbog toga su neizostavan dio obiteljskih okupljanja i proslava.

One su zapravo vrsta sitnih krafni specifičnih po svom obliku i dodatcima poput prošeka, rakije ili likera, grožđica, limunove korice i posipa šećera u prahu. Baza se obično radi od brašna, jaja, mlijeka, šećera i praška za pecivo, dok se dodaci mijenjaju ovisno o običajima tog prostora. Tijesto se oblikuje u male kuglice koje se prže u dubokom ulju dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • ribana korica limuna
  • 50 g grožđica (opcionalno)
  • 1 žlica ruma (opcionalno)
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli.
  2. Dodajte jaja i mlijeko te dobro promiješajte kako biste dobili glatko tijesto.
  3. Po želji, dodajte ribanu koricu limuna, grožđice i rum te ponovo promiješajte.
  4. U dubokoj tavi zagrijte ulje. Žlicom oblikujte tijesto u male kuglice i pržite ih dok ne postanu zlatno-smeđe.
  5. Izvadite fritule i stavite ih na papirnati ručnik kako bi se upio višak ulja.
  6. Posipajte ih šećerom u prahu prije posluživanja.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije