Smijete li jesti bananu na prazan želudac?

Smijete li jesti bananu na prazan želudac?

Smijete li jesti bananu na prazan želudac?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

„Jedna jabuka dnevno drži doktora podalje“, kaže izreka. No, bez obzira na ovu popularnu izreku, vjerojatnije ćete češće ljude vidjeti kako jedu banane umjesto jabuka.

Koji je razlog tome? Mekane su, ukusne i lako se uklapaju u razne ukusne recepte, bilo da se radi o smoothieju od banane s maslacem od kikirikija, kruhu od banane ili svjetski poznatom banana pudingu. Međutim, koliko god banane volimo kombinirati s drugim namirnicama, pitanje je koliko ih volimo jesti same i treba li jesti bananu na prazan želudac? Naime, neki stručnjaci ističu kako jedenje banana natašte za doručak može imati neke nuspojave.

Prednosti banana

Banane su odlična namirnica, hranjive su i jeftine, kaže američka dijetetičarka Jennifer Maeng.

"Banane su također bogate kalijem, neophodnim elektrolitom za tjelesne funkcije poput pH ravnoteže, ravnoteže vode u našem tijelu, krvnog tlaka, probave, pa čak i za kontrakciju mišića", kaže ona. Upravo zato su posebno popularne kao međuobrok kod ljudi orijentiranih na zdravlje i fitness.

Kada jesti bananu na prazan želudac?

Na ovo pitanje nema jednostavnog da ili ne odgovora, a odgovor ovisi o roku trajanja banane. Maeng kaže kako je glavna komponenta nezrelih banana škrob. Zelene banane sadrže do 80% škroba mjereno u suhoj težini. Tijekom zrenja škrob se pretvara u šećere i na kraju bude manji od 1% kada banana postane potpuno zrela. "Kako sazrijevaju, sadržaj vlakana se smanjuje, čineći bananu bogatijom šećerom koji može povećati vaš šećer u krvi i potencijalno uzrokovati pad šećera ili blagi umor." Dakle, iako vam se banane mogu učiniti kao dobar izbor međuobroka ili kao namirnica koju ćete konzumirati 30 minuta prije treninga, možda biste trebali razmisliti o tome jer nisu najbolji izbor prije vježbanja.

Isto tako, jesti bananu na prazan želudac odmah ujutro također nije sjajna ideja, kaže Maengu.

Iako niste dijabetičar vaše tijelo prirodno pojačava šećer u krvi ujutro, i proizvesti će više inzulina kako bi uravnotežilo šećer u krvi, objašnjava ona. "Iz tog razloga, natašte i ujutro nije najbolje vrijeme za hranu s velikim udjelom jednostavnih ugljikohidrata i niskim udjelom vlakana kao što su banane." Maeng nadodaje kako to uključuje doručkovanje voćnih smoothieja, acai pirea ili zobene kaše s bananama. „Sve navedeno može imati negativan utjecaj na šećer u krvi i razinu energije“, upozorava Maeng.

Najbolji način konzumiranja banana

Banane je najbolje upariti s drugim namirnicama i treba ih jesti u pravo vrijeme kako biste izbjegli umor i negativan učinak na šećer u krvi. Zato banane trebate jesti kasnije u danu, one će vam pomoći da brže zaspite.

Vlakna, proteini i masti mogu pomoći usporiti apsorpciju šećera u vašem tijelu, sprječavajući nagle skokove i padove šećera u krvi, objašnjava Maeng. Ponekad vaše tijelo radi konzumacije velikog udjela jednostavnih ugljikohidrata u jelu može proizvesti previše inzulina, a to će uzrokovati pad šećera u krvi. Ta reakcija može dovesti do veće potrebe za šećerom, pa će vaše tijelo pokušati vratiti šećer u krvi na sigurnu razinu. Zato, sljedeći put kada ujutro žudite za bananama, Maeng predlaže da ih uparite s maslacem od orašastih plodova ili ih uklopite u proteinske smoothieje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije