Omega masne kiseline - čuvari zdravlja

Omega masne kiseline - čuvari zdravlja

Omega masne kiseline - čuvari zdravlja
  • Objavljeno: Utorak, 03.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Važnost omega masnih kiselina

Svi govore o omega masnim kiselinama. Je li zaista riječ o dodatku prehrani koji biste trebali neizostavno uzimati. Evo svih prednosti unosa omega-3 masnih kiselina u organizam.

Vjerojatno su vas tjerali da uzimate riblje ulje kada ste bili mali govoreći da je jako zdravo. Od ljekarni do prodavnica, police su prepune kapsula, namaza i posebnih ulja koja, tako nas uvjeravaju, sadrže idealan omjer omega 3,6 i 9 masnih kiselina. Jesu li te omega masne kiseline zaista presudne za naše zdravlje i kako u mnoštvu proizvoda prepoznati onaj koji je kvalitetan i najboji za očuvanje našeg zdravlja?

Odgovor je dvostruk: jesu i nisu presudne za naše zdravlje. Na primjer, Omega-9 masna kiselina nam nije neophodna u obliku zamjene prehrani jer je naše tijelo ionako proizvodi prirodnim putem. Ima je u hrani koju inače redovno jedemo, poput jaja, mlijeka, zelenog lisnatog povrća i namaza koji sadrže maslinovo ulje, te u bifteku i janjetini, tako da nam uglavnom ne nedostaju.

Ali ako se iz mjeseca u mjesec borite sa PMS-om ili sa ekcemima na koži, možda vam nedostaju omega-6 masne kiseline. To je rijetko, jer omega-6 masne kiseline svakodnevno dobivamo čak i u većoj količini nego što nam je potrebna, na primjer kroz biljna ulja kojima se svakodnevno služimo pri kuhanju. Ako ipak imate navedene poteškoće, prvo se posavjetujte sa svojim doktorom. On će znati je li riječ o nekom ozbiljnijem poremećaju ili vam je dovoljna terapija omegom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije