Omege pomažu djeci da budu bolja u školi!

Omege pomažu djeci da budu bolja u školi!

Omege pomažu djeci da budu bolja u školi!
  • Objavljeno: Petak, 01.09.2017.
  • Broj pregleda: 645
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O mozgu moramo brinuti cijeli život. Tijekom djetinjstva ključno je osigurati sve sastojke za pravilan razvoj, u odrasloj dobi važno je održati optimalne kognitivne funkcije dok u starosti nastojimo spriječiti kognitivno propadanje i pojavu demencije. Dugolančane masne kiseline iz morskih izvora dokozaheksaenska (DHA) i eikozapentaenska (EPA) masna kiselina igraju važnu ulogu u normalnom radu mozga. Primjerice, DHA je prevladavajuća masna kiselina u mozgu koja se najviše nakuplja u području zaduženom za učenje i pamćenje. Međutim, mnoga djeca, ali i odrasli rijetko konzumiraju ribu i plodove mora koji obiluju korisnim masnoćama, a njihov nizak unos povezuje se s nastankom mnogih psihičkih i fizičkih bolesti modernog života.

Trenutni znanstveni dokazi ukazuju kako konzumacija omega - 3 masnih kiselina, poglavito DHA može povećati kognitivne funkcije poput učenja, zatim utjecati na razvoj kognitivnih funkcija, poboljšati pamćenje i brzinu rada mozga.

Istraživanje objavljeno 2012. godine u časopisu PLoS One pokazalo je kako djeca koja imaju problema s čitanjem u dobi između 7 i 9 godina mogu profitirati unosom omega-3 masnih kiselina putem dodataka prehrani. Mali su ispitanici, naime, 16 tjedana unosi 600 mg omega - 3 masnih kiselina, te su postigli bolje rezultate u čitanju u usporedbi s djecom koja nisu unosile ove važne masne kiseline.

Unos omega - 3 masnih kiselina putem dodataka prehrani nije čarobno rješenje koje djecu može pretvoriti iz prosječnih učenika u genije. Međutim, zbog ograničene mogućnosti proizvodnje DHA u ljudskom organizmu kao i zbog činjenice da je DHA ključna za normalno funkcioniranje mozga, čini se kako bi zdrava djeca, ali i odrasli trebali redovito unositi adekvatne količine ove važne masne kiseline tijekom cijelog života.

PharmaS Vitosi su meke pastile pogodne za djecu stariju od 3 godine i odrasle koji konzumiraju ribu rjeđe od dva puta tjedno. Sadrže EPA i DHA koja doprinosi održavanju normalne funkcije mozga te vitamin D3 potreban za normalan rast i razvoj kosti, a posebno su prikladne za male izbirljivce jer ne ostavljaju okus ribljeg ulja u ustima. Osim toga, sadrže prirodne arome naranče i limuna bez dodanog šećera i umjetnih bojila.

Izvor: Richardson AJ, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Montgomery P. Docosahexaenoic acid for reading, cognition and behavior in children aged 7-9 years: a randomized, controlled trial (the DOLAB Study). PLoS One. 2012;7(9):e43909.

Više informacija potražite na www.vitosi.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije