Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Omege pomažu djeci da budu bolja u školi!

Omege pomažu djeci da budu bolja u školi!

Omege pomažu djeci da budu bolja u školi!
  • Objavljeno: Petak, 01.09.2017.
  • Broj pregleda: 524
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Omege pomažu djeci da budu bolja u školi!

O mozgu moramo brinuti cijeli život. Tijekom djetinjstva ključno je osigurati sve sastojke za pravilan razvoj, u odrasloj dobi važno je održati optimalne kognitivne funkcije dok u starosti nastojimo spriječiti kognitivno propadanje i pojavu demencije. Dugolančane masne kiseline iz morskih izvora dokozaheksaenska (DHA) i eikozapentaenska (EPA) masna kiselina igraju važnu ulogu u normalnom radu mozga. Primjerice, DHA je prevladavajuća masna kiselina u mozgu koja se najviše nakuplja u području zaduženom za učenje i pamćenje. Međutim, mnoga djeca, ali i odrasli rijetko konzumiraju ribu i plodove mora koji obiluju korisnim masnoćama, a njihov nizak unos povezuje se s nastankom mnogih psihičkih i fizičkih bolesti modernog života.

Trenutni znanstveni dokazi ukazuju kako konzumacija omega - 3 masnih kiselina, poglavito DHA može povećati kognitivne funkcije poput učenja, zatim utjecati na razvoj kognitivnih funkcija, poboljšati pamćenje i brzinu rada mozga.

Istraživanje objavljeno 2012. godine u časopisu PLoS One pokazalo je kako djeca koja imaju problema s čitanjem u dobi između 7 i 9 godina mogu profitirati unosom omega-3 masnih kiselina putem dodataka prehrani. Mali su ispitanici, naime, 16 tjedana unosi 600 mg omega - 3 masnih kiselina, te su postigli bolje rezultate u čitanju u usporedbi s djecom koja nisu unosile ove važne masne kiseline.

Unos omega - 3 masnih kiselina putem dodataka prehrani nije čarobno rješenje koje djecu može pretvoriti iz prosječnih učenika u genije. Međutim, zbog ograničene mogućnosti proizvodnje DHA u ljudskom organizmu kao i zbog činjenice da je DHA ključna za normalno funkcioniranje mozga, čini se kako bi zdrava djeca, ali i odrasli trebali redovito unositi adekvatne količine ove važne masne kiseline tijekom cijelog života.

PharmaS Vitosi su meke pastile pogodne za djecu stariju od 3 godine i odrasle koji konzumiraju ribu rjeđe od dva puta tjedno. Sadrže EPA i DHA koja doprinosi održavanju normalne funkcije mozga te vitamin D3 potreban za normalan rast i razvoj kosti, a posebno su prikladne za male izbirljivce jer ne ostavljaju okus ribljeg ulja u ustima. Osim toga, sadrže prirodne arome naranče i limuna bez dodanog šećera i umjetnih bojila.

Izvor: Richardson AJ, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Montgomery P. Docosahexaenoic acid for reading, cognition and behavior in children aged 7-9 years: a randomized, controlled trial (the DOLAB Study). PLoS One. 2012;7(9):e43909.

Više informacija potražite na www.vitosi.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije