Orašasti plodovi za dulji i zdraviji život

Orašasti plodovi za dulji i zdraviji život

Orašasti plodovi za dulji i zdraviji život
  • Objavljeno: Petak, 29.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Održavaju šećer u krvi stabilnim

Osnova zdrave prehrane jest održavanje razine šećera u krvi stabilnom. Kasnije se sve spontano nadopunjuje jer ne žudite za hranom koja obiluje šećerom, jednostavnim ugljikohidratima i mastima.

Istraživanja su pokazala da su orašasti plodovi odlični za održavanje stabilne razine šećera u krvi, što je jako važno, naročito za dijabetičare jer na taj način mogu bolje kontrolirati dijabetes.

Orašasti plodovi su odličan izbor za grickanje, a što je najbolje od svega ne možete pogriješiti u izboru orašastog ploda jer sve vrste imaju odlično djelovanje na zdravlje.

Reguliraju razinu stresa

Znanstvenici preporučuju da pojedete šaku orašastih plodova kada osjetite da ste pod stresom, a orasi su na ovom području najučinkovitiji.

Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje smanjuju razinu hormona stresa i reguliraju razinu krvnog tlaka.

Svakodnevnom konzumacijom oraha ćete pomoći tijelu da se bolje nosi sa stresom i pomoći ćete da razine hormona stresa, adrenalina i kortizola, ostanu stabilne.

Reguliraju razinu kolesterola

Veliki broj istraživanja je pokazao da orašasti plodovi učinkovito reguliraju razinu kolesterola, a dovoljno je svaki dan pojesti 20 do 30 grama.

Jednim istraživanjem se pokazalo da osobe koje svakodnevno konzumiraju orašaste plodove imaju za 7.4% manju razinu kolesterola, u odnosu na osobe koje ne jedu orašaste plodove tako često ili ih ne jedu uopće.

Znanstvenici su također otkrili da orašasti plodovi smanjuju razinu triglicerida, čime se smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

Sprječavaju nastanak demencije

Nedavno istraživanje znanstvenika iz Španjolske je pokazalo da orašasti plodovi značajno smanjuju rizik od nastanka demencije.

Orašasti plodovi, naročito orasi, su odličan izvor omega 3 kiselina koje imaju odlično djelovanje na zdravlje i funkcije mozga.

Ne debljaju

Iako je istina da orašasti plodovi obiluju kalorijama, istraživanja su pokazala da, ako se konzumiraju umjereno, ne povećavaju postotak masnog tkvia.

U stvari, grickanjem orašastih plodova ćete smanjiti grickanje ostalih vrsta grickalica koje mogu imati štetno djelovanje na zdravlje i uzrokovati nakupljanje suvišnih kilograma.

Ako niste ljubitelj sirovih orašastih plodova, možete ih dodati u smoothie, kolače ili pak salate. Na taj način ćete neutralizirati njihov okus, a i dalje uživati u zdravstvenim prednostima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije