Osnovni savjeti za niskokalorično kuhanje

Osnovni savjeti za niskokalorično kuhanje

Osnovni savjeti za niskokalorično kuhanje
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. Minimizirajte masnoće

Kao što ste mogli očekivati, ulja i masti dodaju više kalorija jelu nego bilo koji drugi sastojak. Umjesto maslaca, margarina ili ulja, koristite sprej za kuhanje.

Drugi manje očigledan izvor masti dolazi iz mliječnih proizvoda. Riješite se punomasnog mlijeka, vrhnja, sira i odlučite se za niskomasne zamjene.

2. Izaberite nemasno meso i perad

Počnite birati nemasne dijelove mesa ili peradi. Većina ljudi misli da odabir peradi znači odabir manje kalorija, ali imajte na umu da ovo samo vrijedi ako ste odabrali bijelo meso bez kože.

3. Odstranite višak masti i kože

Uklonite svu vidljivu masnoću s mesa i peradi. Isto tako, uklonite kožu od peradi, jer to je mjesto gdje se nalazi mnogo masti i kalorija. Učinite to prije kuhanja.

4. Manje šećera

Jeste li znali da možete smanjiti unos šećera za pola? Koristite vaniliju, klinčić, muškatni oraščić ili cimet za bolji okus.

5. Odaberite pravu metodu za kuhanje

Izbjegavajte prženje koje zahtijeva mnogo dodatnog ulja. Koristite roštilj ili kuhajte na pari. Pečenje i roštiljanje je odličan izbor jer višak masnoće pada daleko od hrane.

6. Povrće

Povrće sadrži važne vitamine i minerale, a ima malo kalorija. Koristite sjeckano povrće kao zamjenu za meso kod nekih juha, variva, složenaca.

7. Dodatci koji poboljšavaju okus

Na primjer, kada koristite sir, odaberite jako začinjen, kao što su razne vrste gorgonzole ili cheddar, i koristite samo malu količinu, tako da ne dodajete puno kalorija. Također, koristite svježe bilje umjesto njihove sušene alternative.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije