Ove namirnice su najbolji mogući borci protiv raka

Ove namirnice su najbolji mogući borci protiv raka

Ove namirnice su najbolji mogući borci protiv raka
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ovo su namirnice koje bi se svakodnevno trebale naći na vašem jelovniku kada je riječ o borbi protiv raka.

Blitva

Pokazalo se da tvari iz blitve zaustavljaju rast kancerogenih stanica. Flavonoidi u blitvi usporavaju razvoj karcinoma dojke tako što zaustavljaju reprodukciju DNK-a u stanici.

Kupus

Istraživanje provedeno u Poljskoj, koje je uključivalo stotine žena u Poljskoj i Poljakinje koje su živjele u SAD-u, pokazalo je da su žene koje su jele tri ili više obroka svježeg, lagano kuhanog ili kiseloga kupusa tjedno, imale čak 72 posto niži rizik obolijevanja od karcinoma dojke nego one koje su jele samo pola porcije tjedno.

Brusnice

Nekoliko istraživanja dokazalo je da su antocijanini, flavoni i proantocijanidini iz brusnice važni u borbi protiv već aktivnoga karcinoma.

Celer

Alkohol iz celera zvan perilil, koji se nalazi u esencijalnom ulju celerovih sjemenki, pokazao se važnim u borbi protiv karcinoma dojke. Klinička istraživanja provedena na američkom Nacionalnom institutu za rak pokazala su da je upravo perilil djelovao na zaustavljanje rasta karcinoma dojke. Istraživanje na životinjama pokazalo je da je perilil djelotvoran i kod karcinoma jetre i gušterače.

Kurkuma

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da je kurkuma zaustavila metastazu na plućima kod karcinoma dojke te da može pomoći u proizvodnji taksola, kemoterapijskog lijeka kod karcinoma dojke koji bi bio djelotvoran, a manje toksičan.

Upotrebljavajte kurkumu u svakodnevnom kuhanju, i to žličicu kurkume u prahu dnevno, pomiješanu s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja uz dodatak crnoga papra. Možete je uzimati i kao ekstrakt po 1,5 g na dan.

Crno grožđe

Nekoliko istraživanja povezuje grožđe sa zaustavljanjem rasta kancerogenih stanica. Resveratrol, ključni fitonutrijent koji se nalazi u kožici grožđa, ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje. Grožđe sadrži i karotenoid likopen koji pridonosi sprječavanju karcinoma dojke. Budite oprezni pri kupovanju crnoga grožđa, koje može biti i nekoliko puta prskano. Imate li pouzdanu osobu koja uzgaja grožđe, bilo bi idealno od takva grožđa praviti sok. Umjereno možete piti i ekološko crno vino.

Heljda

Zbog bogatstva biljnih vlakana heljda je izvrsna za crijeva te pomaže kod opstipacije. Redovito pražnjenje crijeva važno je jer se na taj način izbacuje višak estrogena, koji može potaknuti rast tumora. Sadrži lignane, koji imaju zaštitnu ulogu kod karcinoma dojke.

Zeleni čaj

Sadrži polifenol katehin, koji se smatra važnim antioksidansom. Mnoga istraživanja od Rusije i Japana do SAD-a i Kanade potvrđuju njegovo djelovanje protiv karcinoma. Katehin usporava stvaranje novih krvnih žila potrebnih za rast raka te ubrzava propadanje kancerogenih stanica. Važno je da čaj prilikom pripremanja odstoji između 10 i 15 minuta u vodi kako bi optimalna količina katehina prešla u vodu, ali nije preporučljivo da napravljen stoji duže od nekoliko sati jer gubi vrijedne tvari. Preporučene su doze od tri do šest šalica na dan.

Đumbir

Đumbir ima protuupalno i antioksidativno djelovanje zahvaljujući svojim bioaktivnim komponentama gingerolima, shogaolima i zigeronima. Jedno je istraživanje pokazalo da aktivna tvar đumbira 6-gingerol uzrokuje smanjenje tumorske mase kod miševa. Kod karcinoma jajnika prouzročio je apoptozu – programirano uništavanje stanica raka – kao i autofagiju, pri čemu stanice same sebe probave, odnosno unište. Budite oprezni ako uzimate sintetske lijekove za razrjeđivanje krvi zbog toga što i đumbir ima tu istu sposobnost.

Tamna čokolada

Kakao iz tamne čokolade sadrži više fitohemijskih supstanci nego zeleni čaj, kupine ili crno vino. Flavonoidi iz tamne čokolade, i to epikatehin, katehin i proantocijanid, mogu usporiti rast tumora. Naravno, pripazite na to da ona koju jedete nema šećera, koji je kod tumora kontraindiciran.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije