Ove zdrave namirnice mogu vrlo loše djelovati na zdravlje!

Ove zdrave namirnice mogu vrlo loše djelovati na zdravlje!

Ove zdrave namirnice mogu vrlo loše djelovati na zdravlje!
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.11.2016.
  • Broj pregleda: 1.925
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako neke namirnice bezuvjetno doživljavamo kao zdrave same po sebi, one to ponekad i nisu. Važno je obratiti pažnju na specifikacije, a kako smo i sami već pisali, trgovački nam centri nerijetko prodaju svašta - fino upakirano.

Donosimo popis nekoliko namirnica koje biste trebali imati na umu kada sljedeći put posegnete za njima kao bezuvjetno zdravima.

1. Mlijeko

Konzumiranje velikih količina mlijeka neće smanjiti opasnost od lomova kostiju, pokazala je studija iz 2014. godine objavljena u British Medical Journal. Naime, mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se kao dobar izvor kalcija, osobito za žene kojima u kasnijem životnom razdoblju prijeti osteoporoza. No, istraživanje koje je provedeno u Švedskoj pokazalo je da će žene koje piju više od tri čaše mlijeka dnevno biti sklonije lomovima kostiju od onih koje su ga konzumirale manje. Drugo je istraživanje, objavljeno u istom časopisu, pokazalo da osobe koje piju više od tri čaše mlijeka dnevno imaju veći rizik od prerane smrti.

Oboljeli od raka trebaju pratiti ovaj tip prehrane!

2. Morski plodovi (morska hrana)

Iako ih mnogi obožavaju i ne doživljavaju kao nešto što može biti štetno, činjenice su nešto drugačije. Naime, ribe i morski plodovi poznati su po svojem bogatstvu omega 3 masne kiseline i proteina, no kada kupujete takve namirnice, važno je obratiti pažnju na mjesto porijekla jer neke od tih „zdravih“ namirnica dolaze iz voda kontaminiranih velikim količinama teških metala, najčešće živom koja je vrlo opasna za zdravlje, a koja unosom preko hrane može uzrokovati teškoće s vidom, sluhom ili orijentacijom u prostoru. Kada kupujete ribu, pazite na mjesto porijekla te dodatke koji bi trebali biti navedeni na deklaracijama.

3. Voćni sokovi

Iako sve što je voćno na prvi pogled djeluje zdravo. Između boce gaziranog pića poput Coca-Cole i voćnog soka, mnogi će kao zdraviju varijantu izabrati voćni sok koji zapravo može biti jednako nezdrav kao popularna Coca-Cola. Čak i da je voćni sok koji ste kupili „čist“ od dodatnih kemikalija (kojih je u današnjim napitcima sve više), opasan može biti i C vitamin. Naime, istraživanja su pokazala da ljudi koji popiju četiri ili više čaša voćnog soka obogaćenog vitaminom C dnevno, imaju veću šansu od depresije u narednih deset godina. Voćni sokovi mogu dovesti do pretilosti, povišene razine šećera u krvi pa i depresije.

Istražite 8 posljedica nezdrave prehrane na zdravlje i ljepotu!

4. Ljuta hrana

Ljuta papričica primjerice može pozitivno djelovati na cirkulaciju, ubrzati metabolizam, sniziti razinu šećera u krvi, dok s druge strane može izazvati želučane tegobe koje se pak mogu odraziti na puno ozbiljnije zdravstvene probleme s nizom medicinskih implikacija. Najbolji recept – budite umjereni!

5. Jeftina pakiranja čajeva

Čaj se može činiti kao čudotvoran napitak kada je riječ o prevenciji bolesti srca, raka, liječenju upala i mnogih drugih bolesti, no nedavna je studija pokazala da su jeftinija pakiranja čajeva „obogaćena“ triput većom količinom fluorida od normalne razine. Unos tog spoja u tijelu, u tolikoj količini, može uzrokovati probleme sa zubima i kostima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije