Ovi simptomi upućuju na manjak unosa vode!

Ovi simptomi upućuju na manjak unosa vode!

Ovi simptomi upućuju na manjak unosa vode!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bez obzira na to koliko je važna, veliki broj ljudi i dalje ne unosi dovoljno vode. Kronična dehidracija može povećati rizik od nastanka niza bolesti. Kako biste dehidraciju prepoznali na vrijeme, obratite pažnju na sljedeće simptome koji upućuju na manjak unosa vode.

Suha usta

Ovo je najočitiji simptom manjka unosa vode. Suha usta povećavaju rizik od nakupljanja bakterija u ustima. To povećava rizik od nastanka bolesti desni i propadanja zubi.

Suhoća kože

Koža je najveći organ i ne može normalno funkcionirati ako joj ne osigurate dovoljno vode. Na koži gotovo uvijek možemo primijetiti loše prehrambene navike i manjak unosa vode. Osim suhoće kože, dehidracija može uzrokovati prištiće i akne.

Pripremite detoksikacijsku vodu od limuna, krastavaca i đumbira!

Suhoća očiju

Kronična dehidracija može uzrokovati suhoću očiju i osjećaj umora. Ako su vaše oči često suhe i umorne, bez obzira na količinu sna, možda biste trebali povećati unos vode.

Smanjenje postotka mišića

Mišići se sastoje od vode, zbog čega manjak unosa vode može uzrokovati gubitak mišićne mase. Prije, poslije i nakon treninga je potrebno piti vodu kako bi cijelo tijelo i mišići ostali hidratizirani.

Kronični umor i loše raspoloženje

Kada ne unosite dovoljno vode, tijelo počinje koristiti vodu iz krvi. Manjak vode u krvi uzrokuje i manjak kisika. To može uzrokovati osjećaj umora, pospanost i razdražljivost. Kronični umor je gotovo uvijek posljedica nezdravih životnih navika, uključujući prehrambene navike.

Povećan apetit

Kada ne unosite dovoljno vode, tada tijelo misli da je gladno. Ako tokom cijelog dana ne unosite dovoljno vode, vrlo teško ćete kontrolirati svoj apetit i postoji velika vjerojatnost da ćete osjećati žudnju za grickalicama i slatkišima.

Saznajte zašto svako jutro trebate popiti čašu vode!

Probavne smetnje

Adekvatan unos vode je neophodan za pravilan rad probavnog sustava. Kronična dehidracija povećava rizik od nastanka zatvora, nadutosti, plinova i grčeva.

Zatvor

Voda podmazuje probavni sustav. Bez adekvatne količine vode probavni sustav otežano radi i povećava se rizik od nastanka zatvora.

Smanjena potreba za mokrenjem

Dnevno biste trebali mokriti 4 do 7 puta, a sve manje od toga je simptom dehidracije. Mokraća treba biti svijetlo žute boje. Ako je mokraća tamne boje, to može biti znak dehidracije i infekcije urinarnog trakta.

Prijevremeno starenje kože

Starenjem se povećava potreba tijela za vodom. Iako ćete prijevremeno starenje prvo primijetiti na koži, oštećenja postoje i unutar tijela. Dehidracija otežava funkcioniranje svake tjelesne stanice, što ostavlja štetne posljedice na unutarnje organe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije