Potaknite metabolizam, izgubite kilograme

Potaknite metabolizam, izgubite kilograme

Potaknite metabolizam, izgubite kilograme
  • Objavljeno: Utorak, 05.04.2011.
  • Broj pregleda: 7.077
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako razmislite malo o sebi i svojoj težini, vjerojatno možete odrediti vrijeme u životu kada su se kilogrami počeli lijepiti na vas. Bilo da je okidač stres ili nešto drugo, jednog dana ste se probudili i shvatili da niste više tako fit. Dobra vijest je da tijelo, s obzirom na odgovarajuću hranu, hranjive tvari i malo tjelovježbe, reagira pozitivno u vrlo kratkom vremenu.

Pitanje na koje znanstvenici i liječnici pokušavaju odgovoriti godinama je, može li se metabolizam mijenjati kroz različite faze života i prehrambene promjene. Ako imate poteškoća s gubitkom težine, možda ste jedan od onih koji su nesretni jer imaju "spor" metabolizam. Ako imate "brzi" metabolizam, možda ste jedan od onih nekoliko sretnika koji mogu jesti sve i svašta, a nikada ne dobiti kilograme.

Znanost pokazuje da se jedan dio metabolizma može doista ubrzati različitim prirodnim koracima. Ključ je u finoj ravnoteži između unosa kalorija, pravilne prehrane i vježbe.

Doručak je ključ

Nemojte preskočiti doručak! Nažalost, većina nas ima loš pristup kada je u pitanju gubitak težine i prehrana. Često preskačemo doručak zbog različitih razloga kao što su nedostatak gladi, prenatrpan raspored ili zaboravimo na njega. Istraživanje je opet pokazalo da ovaj pristup rezultira debljanjem. Bilo da se radi o proteinskom shakeu, jogurtu ili zobenim pahuljicama, trebate nešto da započnete dan kako treba. Stoga, doručkujte!

Savršeni proteini

Jedite više proteina! Hormon glukagon se otpušta kao odgovor na proteine, kao što je bjelanjak, niskomasni sir, nemasno meso, piletina, riba i proteini u prahu. Glukagona signalizira masnim stanicama da oslobode masnoće u krv, čime potiče njegovu uporabu. Drugim riječima, više masnoće se sagorijeva i više kilograma se gubio kada jedete više proteina.

Zbogom bijelom kruhu

Pozdravite se s rafiniranim žitaricama. Proizvodi izrađeni od rafiniranih žitarica, kao što su mnoge vrste kruha, tjestenine, keksa i kolača, uzrokuju kod većine ljudi proizvodnju inzulina. Inzulin ima suprotan učinak od glukagona. Od brojnih funkcija, inzulin se izlučuje iz gušterače kako bi se olakšao unos glukoze iz krvi u stanice.

Glukoza (šećer u krvi) je izvedena iz ugljikohidrata te je glavni izvor goriva za tijelo. Kada se konzumira previše pogrešnih vrsta ugljikohidrata, kao što su rafinirani bijeli šećer i / ili bijelo brašno, izlučuje se višak inzulina. Ukratko, višak inzulina znači i višak masnoće.

Istražite zdrave mogućnosti

Odaberite ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice (kruh i tjestenina) i grah. Nemojte se bojati jesti kruh! Istraživanja vrlo jasno pokazuju da su cjelovite žitarice korisne kod mršavljenja i prevencije dijabetesa tipa II, raka debelog crijeva i zatvora.

Pijte zeleni čaj

Umjesto jutarnje kave, odlučite se za neki zeleni čaj. Zeleni čaj ima mnoge zdravstvene prednosti, od pomoći u borbi protiv bolesti poput raka i srčanih bolesti, do pomaganja kod mršavljenja. Istraživanja pokazuju da katehini, antioksidansi u zelenom čaju, pomažu u povećanju stope sagorijevanja kalorija. Istraživanje također pokazuje da zeleni čaj može smanjiti šećer u krvi tako što inhibira enzime koji omogućuju apsorpciju škroba, a može smanjiti apsorpciju masti iz crijeva. Tipična doza je tri ili četiri šalice dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije