Prehrana po krvnim grupama - B
Krvna grupa B
Ovaj tip krvne grupe nosi potencijal za izuzetnu prilagodljivost i sposobnost da se kreće u svim pravcima i razvija se s promjenama. Kreativnost i rješavanje kompliciranih problema su osnovne mentalno-emotivne karakteristike ovog tipa. Antropološki gledano, lako je uočljivo kako i koliko je ta prilagodljivost "izrodila" krvnu grupu B čiji je osnovni zadatak bio da uspostavi ravnotežu između dva prethodna, potpuno suprotstavljena tipa.
Osnovni zdravstveni izazovi za ovaj tip su tendencija da proizvodi viši od normalnog nivoa kortizola u stresnim situacijama (što u poznijim godinama nosi povećani rizik od Alzheimerove bolesti ili senilnosti, a kod djece od autizma), izrazitu osjetljivost na B-lektine u određenoj hrani (naročito piletina, kukuruz i kikiriki) što rezultira upalama, izvjesnoj sklonosti da "zakači" sporo napredujuće viruse poput onih koji izazivaju multiplu sklerozu ili lupus, i podložnosti autoimunim oboljenjima. U slučaju tipa B, etničke i rasne razlike u izvjesnom stupnju mogu imati određenog utjecaja. Generalno, po nalazima D'Adama, zdrava osoba krvne grupe B koja živi u skladu sa svojim potrebama, fizički i mentalno je najuravnoteženija u odnosu na sve ostale krvne grupe. Osim sklonosti ka povećanom kortizolu (posljedice kao i kod tipa A) i posljedične opasnosti od smanjenog imuniteta, tip B ako je izbačen iz kolosijeka nekada pretjerano emotivno reagira na stres, što se ogleda u letargiji i nedostatku motivacije, a nosi povećan rizik od kroničnih virusnih infekcija, kroničnih simptoma umora i ekstremno visokog ili niskog krvnog tlaka.
Zahvaljujući relativno dobrim enzimima trbušnih alkalnih fosfataza, tip B lako "razbija" masnoće, što ga, ako su i metabolički procesi uravnoteženi, dodatno štiti od srčanih oboljenja i dijabetesa i jača njegovu koštanu građu. Metabolička ravnoteža tipa B je, međutim, pod velikim utjecajem lektina, što, ukoliko nije pod kontrolom, povećava rizike od hipoglikemije i gojaznosti, a s godinama utječe i na smanjenje libida. Imuni sistem je posebna briga, jer mnoge bakterije imaju antigene tipa B, tako da su jaki gripovi, gastroenteritisi , sinusne i infekcije urinarnog trakta česte prilikom pada imuniteta.
Uravnoteženi i zdrav tip B znači izbjegavanje lektin-štetne hrane, smanjenje ugljikohidrata u prehrani, ne preskakanje obroka, vježbe istezanja, meditacija i vizualizacija kao glavne i nevjerojatno produktivne tehnike smanjenja stresa za ovaj tip. Plivanje, planinarenje, vožnja bicikla i tai-chi vježbe se smatraju najpogodnijim za grupu B, jer zahtijevaju ili potpunu relaksaciju ili koncentraciju. Umor se kod tipa B liječi unošenjem proteina. Vitamini C i B (naročito B-1 i B-6) i cink su preporučljivi dodaci ishrani.
Meso i riba
Izuzetno korisno: janjetina, ovčetina, zečetina, srnetina, pastrva, iverak, oslić, skuša, smuđ, štuka, sardine, bakalar, kavijar.
Izbjegavati: piletinu, pačetinu, guščetinu, svinjetinu, šunku, slaninu, rakove, dimljenog lososa, kamenice, jastoga, škampe, puževe.
Mlijeko, mliječni proizvodi i jaja (3 do 5 puta tjedno)
Izuzetno korisno: mladi bijeli sirevi, feta, kozji sirevi, jogurt (običan i voćni), blagi žuti sirevi, obrano mlijeko, kozje mlijeko, jaja.
Izbjegavati: sladoled i tvornički žuti masni sir.
Povrće (3 do 5 tjedno, sirovo i na lešo)
Izuzetno korisno: kupus, kelj, mrkva, bijela zelen, karfiol, paprika, peršin, krumpir, gljive, cikla, brokula, plavi patlidžan.
Izbjegavati: paradajz, kukuruz, masline, leću, artičoke, bundevu.
Voće (3 do 4 puta tjedno)
Izuzetno korisno: banane, ribizl, grožđe, ananas, šljive, papaja (svi sokovi od ovog voća).
Izbjegavati: nar, kruške, kokos.
Brašno, žitarice, sjemenke
Izuzetno korisno: zobene pahuljice, proso, kukuruzna peciva.
Izbjegavati: praktično svo sjemenje osim oraha, sezam, suncokret, bundevu, kikiriki i pistacio, raženo brašno, pšenično brašno (cijelo zrno, griz, kukuruzne pahuljice i kaše, Wasa-keks).
Začini
Izuzetno korisno: peršin, kari, maslinovo ulje.
Izbjegavati: kečap, biber, ekstrakte od badema, cimet, želatin.
Čajevi i pića
Izuzetno blagotvorno: nana, žalfija, zeleni čaj, peršin, sladić, ginseng.
Izbjegavati: lipu, senu, hmelj, alou i gazirana pića.
Recepti za krvnu grupu B
Zdravi doručak - potpuno drugačiji početak dana
Kruh s grožđicama - korejski recept za slatki kruh
Juha od meda i mrkve - kada želite nešto drugačije odlučite se za ovu juhu
Tjestenina sa sabljarkom - brz i ukusan ručak
Pročitajte više o prehrani po krvnim grupama:
Prehrana po krvnim grupama - AB
Prehrana po krvnim grupama - O
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345