Prehranom protiv kolesterola

Prehranom protiv kolesterola

Prehranom protiv kolesterola
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Maslinovo ulje je najbolje

Lipoproteini visoke gustoće, odnosno "dobar" kolesterol, će se povećati izborom zdrave hrane, naprimjer maslinova ulja, ulja od kukuruznih sjemenki, sjemenki od soje i pamuka. Ne valja ih miješati ni u kakvom omjeru. Ne treba naglašavati da je najbolje maslinovo ulje, koje u sebi sadrži uljnu kiselinu. Što se tiče maslaca, osobe s visokim i povišenim kolesterolom neka ga izbace iz jelovnika.

Idealna dijeta protiv zasićenih masnoća su ribe

Meso je puno proteina, ali istodobno i bogato zasićenim masnoćama i kolesterolom. No, zbog toga ga se nećemo posve odreći, već odabirati krto bijelo meso. Konzumiranje mesa valja ograničiti na pet obroka tjedno, od kojih tri obroka bijela mesa, a dva crvenog. Na pileće iznutrice, srce, bubrege valja zaboraviti jer sadrže 20 puta veću količinu kolesterola od ribljeg filea. Isto vrijedi za suhomesnate i kobasičarske proizvode. Ako baš ne možete odoljeti tim napastima, ograničite se samo na pršut.

Idealna dijeta protiv zasićenih masnoća su morske i riječne ribe. Čak i masna riba kao jegulja ili lokarda sadrži prihvatljivu količinu kolesterola. To, međutim, ne važi za ljuskare i mekušce, koji su bogati kolesterolom. Ribu na stol iznesite pet puta tjedno pa ćete tako organizmu ponuditi optimalne količine proteina, A, D i PP vitamina, mineralnih soli.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije