Razotkrivanje vrijednosti D vitamina

Razotkrivanje vrijednosti D vitamina

Razotkrivanje vrijednosti D vitamina
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin D pomaže usporiti proces starenja

Iako je već ožujak, u mnogim dijelovima Lijepe naše tmurni i oblačni dani još su uvijek mnogo češći od lijepih sunčanih. I iako su dani sad već duži, mnogi od nas čeznu za dugim, sunčanim danima... To nije ni čudno je sunčeva svjetlost ne samo da popravlja raspoloženje već nam tijelo opskrbljuje vitaminom D.

Zašto nam je potreban D vitamin?

Vitamin pomaže regulirati normalne razine kalcija i fosfora u krvi. Isto tako pomaže tijelu apsorbirati kalcij, koji je potreban kako bi kosti ostale snažne i zdrave. A ako povjerujemo novoj studiji s londonškog King's Collegea, vitamin D usporava proces starenja i povećava izglede za dugovječnost. Njihovo je istraživanje ustanovilo da su osobe s višim razinama D vitamina pokazivale manje promjena uzrokovanih starenjem u njihovom DNA.

Vitamin D pruža zaštitu od prehlade i drugih infekcija dišnog sustava, posebice osobama s astmom i drugim kroničnim poteškoćama sa zdravljem pluća, tvrde američki znanstvenici. Također, vjeruje se da vitamin D ima važnu ulogu u smanjivanju izgleda za pojavu bolesti srca te u prevenciji preeklampsije kod trudnica, a neka ranija istraživanja su pokazala da je pomanjkanje vitamina D uz osteoporozu povezano s povećanim rizikom obolijevanja od raka, dijabetesa i multiple skleroze.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije