Prehranom protiv kolesterola

Prehranom protiv kolesterola

Prehranom protiv kolesterola
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kolesterol - "tihi uboijca"

Kolesterol saziva različita pitanja: kakva je to "bolest", kako nas napada? Prije svega, kolesterol ne smijemo, niti ne možemo uspoređivati s nekom vrstom "otrova" koji kola našom krvlju. On je osnovna tvar našeg organizma, a prisutan je i kod ljudi i životinja. Stvara se uglavnom u jetri i nadbubrežnim žlijezdama, ali i svim staničnim opnama.

Kolesterol proizvodi jetra, a on u kombinaciji s proteinskim molekulama (lipoproteinima) kola krvlju. U organizmu postoje dvije vrste masti: čestice masti, odnosno lipoproteina visoke gustoće, zovu ga još i "dobar" kolesterol i lipoproteina niske gustoće, kojeg zovu "loš" kolesterol.

Prekomjerne količine lipoproteina niske gustoće vrlo su štetne i talože se u stijenkama arterija. Ujedno povlače za sobom kalcijeve spojeve, pa stijenke arterija zadebljaju, otvrdnu i postanu neelastične. Najčešće taj proces počinje bez prethodnog upozorenja (odnosno bez boli i nekih posebnih smetnji), pa prvi simptomi ponekad znaju biti i posljednji - srčani udar.

Lipoproteini visoke gustoće pomažu tijelu u borbi protiv onih štetnih, odnosno niske gustoće. Naime, oni uklanjaju "loš" kolesterol, vraćajući ga u jetru, koja ga onda izlučuje iz organizma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije