Prepoznajte manjak folne kiseline!

Prepoznajte manjak folne kiseline!

Prepoznajte manjak folne kiseline!
  • Objavljeno: Petak, 26.08.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin B6, također poznat i kao folna kiselina, sudjeluje u nizu tjelesnih funkcija. Stabilizira i regulira rad živčanog sustava, potiče rad nadbubrežnih žlijezdi i normalizira metaboličke procese.

Folna kiselina je ključna za rast i razvoj, rad živčanog sustava i pravilno funkcioniranje mozga. Smanjuje rizik od nastanka različitih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, vrata maternica i pluća. Folna kiselina je ključna za rast i razvoj, pravilan rad živčanog sustava i zaštitu tijela od prijevremenog starenja.

U trudnoći folna kiselina pomaže rastu fetusa i placente. Smanjuje rizik od nastanka niza urođenih poremećaja.

Manjak folne kiseline se najčešće javlja kod trudnica, alkoholičara, osoba koje boluju od bolesti jetre i bubrega. Stručnjaci preporučuju oko 400 mikrograma folne kiseline dnevno, a djeci oko 300 mikrograma.

Provjerite zašto nam je potrebna folna kiselina!

Folnu kiselinu možete unositi putem suplemenata ili cjelovitih namirnica. Neki od najboljih izvora folne kiseline su agrumi, avokado, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, grah i mahunarke.

Anemija

Do anemije dolazi kada tijelo ne proizvodi dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica, odnosno hemoglobina. Krvi je potrebna folna kiselina kako bi proizvodila crvene krvne stanice. Niska razina folne kiseline može uzrokovati megaloblastičnu anemiju koja sprječava razvoj crvenih krvnih stanica.

Kronično niska razina energije

Kronično niska razina energije i umor mogu biti simptom manjka folne kiseline. Kronični umor je stanje koje je karakterizirano manjkom energije koji traje dulje od 6 mjeseci. Jedna od primarnih funkcija folne kiseline je regulacija rada nadbubrežnih žlijezdi.

Učestale bolesti

Folna kiselina regulira rad imunološkog sustava. Znanstvenici su ustanovili da manjak folne kiseline može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bakterijske i virusne infekcije, kao što su gripa i prehlada.

Nagle promjene raspoloženja

Nagle promjene raspoloženja mogu biti simptom niza različitih bolesti, stanja i poremećaja. Nagle promjene raspoloženja su jedan od prvih simptoma manjka folne kiseline.

Provjerite što uzrokuje manjak vitamina B kompleksa!

Probavne smetnje

Folna kiselina regulira rad probavnog sustava, stimulira proizvodnju želučane kiseline koja je ključna za pravilan rad probavnog sustava. Folna kiselina smanjuje rizik od nastanka zatvora, grčeva, mučnine i proljeva.

Nezdrava koža

Na koži vrlo često možemo vidjeti simptome niza različitih bolesti, stanja i poremećaja. Folna kiselina je ključna za obnavljanje DNA i smanjenje rizika od oštećenja stanica kože. Znanstvenici su ustanovili da folna kiselina može smanjiti rizik od nastanka raka kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije