Ubrzajte metabolizam, a evo i kako…

Ubrzajte metabolizam, a evo i kako…

Ubrzajte metabolizam, a evo i kako…
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.08.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Niste sretni sa svojim prirodnim metabolizmom? Strategije nabrojene ispod mogu vam pomoći da u jednom danu sagorite više kalorija nego što ih obično trošite.

Može li se metabolizam ubrzati?

Termin “bazalni metabolizam” odnosi se na količinu energije koju trošite samo na održavanje tjelesnih funkcija, bez dodatnih aktivnosti, npr., na disanje ili otkucaje srca.

Mjerenja su pokazala kako u pravilu osobe veće težine i troše više energije za održavanje funkcija tijela. To je zbog toga što imaju veće tijelo i veće unutarnje organe.
Također, na bazalni metabolizam utječe i sastav tjelesne mase. Mišići trebaju više energije za funkcioniranje nego masnoće, te zbog toga, kako starimo, gubimo mišićnu masu i bazalni metabolizam se usporava.

Prema tome, dvije osobe jednake težine mogu imati različit bazalni metabolizam ako je jedna mišićavija, a druga ima više masnoća u tijelu.

Provjerite koji faktori koji utječu na metabolizam!

Naravno, osim na osnovne funkcije, energija se troši i kroz svakodnevne aktivnosti. Koliko ćete energije tijekom dana potrošiti ovisi i o tome koliko ste aktivni.

Često se zna dogoditi da pretile osobe smatraju kako jedu vrlo malo, a i dalje ne mršave ili dobivaju na težini, te za to optužuju “spor” metabolizam, međutim, istraživanja pokazuju da osobe nesvjesno uvijek jedu više nego što misle. Najčešće zbog toga što zaboravljaju na unos nekih grickalica ili sl. A na dane kada bilježe prehranu, većina osoba odlučit će se na manji unos, a ne na ono što prosječno unose u organizam. Međutim, jedina potvrđena činjenica po pitanju težine je to da se osobe debljaju kada u organizam unose više kalorija nego što je potrebno njihovom organizmu i najsigurniji način za mršavljenje jest unositi manje kalorija od potrošnje.

Ipak, ubrzavanje metabolizma može biti pomoć u mršavljenju.

Kako ubrzati metabolizam?

Birajte proteine

Proteini su gradivno tkivo mišića, a što više mišića imate, to brže trošite kalorije.

Smanjite stres

Nemoguće je živjeti pod staklenim zvonom bez briga i stresa, ali konstantna anksioznost tjera tijelo da proizvodi previše kortizola, a konstantno visoka razina hormona stresa u organizmu mijenja način na koji tijelo pohranjuje masnoće, šaljući ih u područje trbuha, gdje negativno utječu na vitalne organe, ali i na bikini samopouzdanje.

Joga može smanjiti stres, šaljući signale mozgu da smanji proizvodnju kortizola. Također, postoje i mnogi drugi načini za borbu protiv stresa.

Budite pristalica kardio-vježbi

Četrdeset pet minutna kardio-vježbi ubrzat će vaš metabolizam za 37 posto sljedećih 14 sati. Za vrijeme tjelovježbe trošite dodatnu energiju, a nakon tjelovježbe, također trošite više kalorija nego biste trošili da niste vježbali.

Pripremite smoothie za bolje zdravlje i brži metabolizam!

Vratite izgubljene mišiće

Kako starite, neki mišići nestaju. Raznolike vježbe pomažu održavati i izgraditi mišiće, a što više mišića imate, to je vaš metabolizam brži.

Spavajte dobro

Samo dvije neprospavane noći mogu natjerati tijelo da proizvodi više hormona grelina, koji stimulira glad. Istraživanja pokazuju kako manjak sna i na druge načine narušava metabolizam, utječući na način na koji tijelo pohranjuje masnoće, što vodi do debljanja. Sedam do devet sati redovitog sna potrebno je da biste bili lijepi i zdravi.

Jedite povrće i voće

Supstancije u povrću i voću održavaju vaš metabolizam na visokoj razini, dok ga masnoće usporavaju.

Prirodna pomoć za ubrzavanje metabolizma

Od prirodnih čajeva za ubrzavanje metabolizma koriste se zeleni čaj, maslačak i metvica. Čajevi se koriste kao mješavina ili pojedinačno, ovisno o ukusu.

Što usporava metabolizam?

Preskakanje obroka – ako cijeli dan postite ili se izgladnjujete tijekom dana, to ne samo da vodi prejedanju navečer nego i usporavanju metabolizma. Metabolizam se usporava ako preskačete obroke, jer ono što jedete tijelo pohranjuje u masnoće umjesto da iskorištava, budući da ne zna kada će biti sljedeći obrok. Što neredovitije obroke imate, to vaše tijelo pohranjuje više masnoća kako bi sačuvalo rezerve.

Godine

Vaš metabolizam usporava se s godinama. Nakon što prijeđete tridesetu godinu života, svake godine opada za oko 1 %, što bi značilo da ili morate godišnje smanjivati unos hrane za oko 1 %, ili pronaći načine za veću potrošnju.

Isprobajte trening koji ubrzava metabolizam!

Nedostatak aktivnosti

Osobe koje se manje kreću i ne bave sportom imaju u prosjeku sporiji metabolizam od osoba iste težine i godina s aktivnijim stilom života.

Nedostatak sna

Istraživanja provedena u SAD-u pokazala su kako žene koje spavaju premalo, manje od šest sati tijekom noći, imaju sporiji metabolizam i sklonije su debljanju. Osobe koje su manje spavale utjecale su na metabolizam i on je jednostavno usporeno trošio energiju, stvarajući rezerve.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije