Prestanite uništavati vlastiti imunitet!

Prestanite uništavati vlastiti imunitet!

Prestanite uništavati vlastiti imunitet!
  • Objavljeno: Utorak, 04.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jeste li često bolesni? Ako jeste, velika je vjerojatnost da je vaš imunološki sustav oslabljen. Jak imunološki sustav je važan za prevenciju bolesti. Nismo svi rođeni s jakim imunitetom i zato postoje načini da ga ojačate.

Imunološki sustav je taj koji vam pomaže obraniti tijelo od bolesti i stanja uzrokovanih infekcijama. Također, imunološki sustav je taj koji vam pomaže spriječiti nastanak kancerogenih stanica.

Problemi s imunološkim sustavom mogu uzrokovati bolesti i infekcije. Imunološki sustav može oslabiti iz raznih razloga pa je krajnje vrijeme da s nekim navikama konačno prestanete.

Stres

Kroničan stres može povećati rizik od nastanka gripe i prehlade, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su srčane bolesti ili dijabetes tipa 2. Ako ignorirate kroničan stres, dovodite svoje zdravstveno stanje pod veliki rizik. Kroničan stres može uzrokovati kronično visoku razinu hormona stresa i oslabiti imunološki sustav.

Nepravilna prehrana

Dugoročna nepravilna prehrana, konzumacija rafiniranih šećera i hrane pune pesticida i aditiva može oslabiti imunološki sustav. Zdrava prehrana je temelj zdravog tijela. Ona se treba sadržavati puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i obranih mliječnih proizvoda. Jedno istraživanje je pokazalo da je sposobnost bijelih krvnih stanica da obrane tijelo od bakterija znatno niža 5 sati nakon konzumacije 100g šećera.

Prekomjerna konzumacija alkohola

Kada se alkohol konzumira u prekomjernim količinama, može smanjiti sposobnost stanica za uništavanje bakterija. Oštećen imunološki sustav je neizbježna posljedica dugoročnog prekomjernog konzumiranja alkohola. Ukratko rečeno, prekomjerna konzumacija alkohola će povećati učestalost prehlada i gripa.

Manjak sna

Bez adekvatne količine sna, imunološki sustav ne dobiva šansu oporaviti se i postaje sve slabiji. Manjak sna je usko povezan sa smanjenom razinom T stanica. To je vrsta bijelih krvnih stanica koje pomažu tijelu da se obrani od bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da manjak sna povećava rizik od nastanka niza različitih bolesti.

Pretilost

Pretilost može oslabiti imunološki sustav. Može utjecati na sposobnost razmnožavanja bijelih krvnih stanica, proizvodnju antitijela i pomoć u prevenciji upala. Istraživanja su pokazala kako pretilost može smanjiti sposobnost tijela da spriječi nastanak bolesti, ali i sposobnost obrane od bolesti u što je moguće kraćem roku.

Manjak vježbanja

Tijekom vježbanja se pospješuje cirkulacija krvi, a to potiče oslobađanje toksina iz tijela. Poboljšana cirkulacija krvi potiče proizvodnju antitijela i bijelih krvnih stanica koje su najvažnije za obranu od infekcija. Samo 20 minuta hodanja dnevno je potrebno da vaš imunološki sustav osjeti prednosti i počne bolje funkcionirati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije