Zašto je čaj dobar za vaše zdravlje?

Zašto je čaj dobar za vaše zdravlje?

Zašto je čaj dobar za vaše zdravlje?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za što biste se trebali odlučiti? Kavu ili čaj? Razmislite o svim prednostima čaja pa ćete lakše donijeti odluku.

Čaj je odličan za zdravlje. Prije nego što ga počnete svakodnevno piti, pobrinite se da pijete pravi čaj. Postoje različite vrste čajeva i nisu sve dobre za vaše zdravlje. Čaj će imati pozitivan učinak tek ako je pravi. Stoga uzimajte čajeve samo od renomiranih proizvođača.

Zdravstvene prednosti čaja dolaze od polifenola, vrste antioksidanata, i fitokemikalija. Iako su brojna istraživanja pokazala da su najzdraviji zeleni i crni čaj, nemojte odustati i od drugih vrsta.

Bolja izdržljivost

Znanstvenici su ustanovili da katehini (antioksidanti) iz zelenog čaja mogu pospješiti sportsku izdržljivost i pospješiti sagorijevanje masti, što će vam pomoći u izgradnji mišićnog tkiva.

Prevencija srčanog udara

Čaj može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara. Čaj također može zaštiti od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti.

Prevencija raka

Antioksidanti iz čaja mogu pomoći u borbi protiv različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, rak debelog crijeva, kože, pluća, jednjaka, želuca, slijepog crijeva, jetre, štitnjače, jajnika, prostate i usne šupljine. No, nemojte misliti da je čaj čudesni lijek protiv raka. Iako su brojna istraživanja pokazala da čaj daje pozitivne rezultate, on sam neće izliječiti rak.

Smanjenje razine slobodnih radikala

Čaj će pomoći u smanjenju razine slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNA. Iako se tijelo samostalno bori protiv slobodnih radikala, to nije 100% učinkovito i treba mu pomoć. Smanjenje slobodnih radikala je uistinu važno jer mogu povećati rizik od nastanka raka, srčanih bolesti i neurološke degeneracije.

Hidratacija tijela

Čaj će hidratizirati vaše tijelo, iako sadrži kofein. Nakon kave trebate popiti barem 2 šalice vode jer kava dehidrira tijelo, dok nakon čaja ne trebate.

Prevencija Parkinsonove bolesti

Čaj može pomoći u smanjenju rizika od nastanka Parkinsonove bolesti. Dokazano je kako je najbolja prevencija Parkinsonove bolesti prestanak pušenja, povećanje fizičke aktivnosti i smanjenje indeksa tjelesne mase, a redovita konzumacija čaja u tome može dodatno pomoći.

Zaštita od sunca

Čaj može pomoći u zaštiti od UV zraka. Svi znamo kako je jako važno ograničiti izloženost UV zrakama i svi smo barem jednom osjetili kako je to kada se zadobiju opekotine od sunca. Dobra vijest je da čaj može pospješiti djelovanje krema za sunčanje.

Prevencija pretilosti

Čaj može pomoći u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine. Osobe koje svakodnevno konzumiraju čaj imaju manji opseg struka i niži indeks tjelesne mase. Znanstvenici vjeruju da redovita konzumacija čaja pomaže u smanjenju rizika od nastanka metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom može povećati rizik od nastanka dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava i moždanog udara.

Regeneracija pluća

Redovita konzumacija čaja može pomoći u ublažavanju negativnog učinka pušenja i čak može pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka pluća. To ne znači da i dalje trebate nastaviti pušiti, već da prestanete i uz pomoć čajeva ubrzate regeneraciju plućnog tkiva.

Bolja kontrola dijabetesa

Čaj može pomoći osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može pomoći dijabetičarima da bolje razgrađuju šećer. Također, čajevi mogu pomoći u prevenciji naglih promjena u razini šećera.

Zaštita od zračenja

Čaj može pomoći u zaštiti od radijacije. Jedno istraživanje je pokazalo da čaj pomaže u zaštiti stanica od radijacije i sudjeluje u prevenciji nastanka stanične degeneracije tijekom izlaganja radijaciji.

Bolje zdravlje kostiju

Čaj može pomoći u rastu i razvoju djece. Dokazano je da može pospješiti gustoću koštanog tkiva i apsorpciju minerala. Svakodnevna konzumacija čaja može pomoći i osobama starije životne dobi koje pate od osteoporoze.

Zaštita zdravlja mozga

Čaj može biti jako djelotvoran u prevenciji i liječenju neuroloških bolesti, naročito degenerativnih stanja (Alzheimerova bolest). Iako mnogi faktori utječu na zdravlje mozga, polifenoli iz zelenog čaja mogu pomoći u održanju mozga zdravim i spriječiti nastanak poteškoća u pamćenju i učenju.

Što trebate imati na umu?

Iako su brojna istraživanja pokazala da čaj ima pozitivno djelovanje na zdravlje, ništa nije sigurno. Stoga, imajte na umu neke činjenice prije nego što počnete svakodnevno ispijati čaj.

Nemojte piti vruće čajeve

Konstantno ispijanje vrućih napitaka može povećati rizik od nastanka raka jednjaka. Pustite da se čaj hladi nekoliko minuta prije nego što ga počnete ispijati.

Uzmite u obzir da su neka istraživanja provedena na laboratorijskim miševima

Iako su rezultati tih istraživanja uvjerljivi, organizam laboratorijskih miševa se uvelike razlikuje od ljudskog. Ljudsko tijelo može drugačije reagirati na spojeve iz čaja. Tanini i druge dobre stvari iz zelenog čaja možda nisu dobri za ljudsko zdravlje.

Nisu svi čajevi isti

Reakcija tijela na čajeve može biti drugačija od osobe do osobe. Najbolje je da se posavjetujete s liječnikom i nutricionistom o tome koja vrsta čaja će vam najbolje odgovarati.

Budite umjereni

Iako je čaj siguran za konzumaciju, nemojte pretjerivati. Povremeno ga pijte hladnog, povremeno toplog. Važno je da ostanete umjereni i uživate.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije