Raskrinkali smo ove mitove o zdravlju!

Raskrinkali smo ove mitove o zdravlju!

Raskrinkali smo ove mitove o zdravlju!
  • Objavljeno: Srijeda, 18.10.2017.
  • Broj pregleda: 1.256
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mit 1: doručak ubrzava metabolizam

Koliko puta ste čuli da preskakanje doručka usporava metabolizam i otežava mršavljenje? No, nedavna istraživanja pokazuju kako konzumiranje doručka nije uvijek rezultirao gubitkom tjelesne težine ili nižim indeksom tjelesne mase. Neke studije pokazuju da su zobene pahuljice dobar izbor ako želite izgubiti kilograme. Ako za doručak planirate pojesti pecivo punjeno sirom ili čokoladom, bolje je jednostavno ga preskočiti.

Mit 2: Najbolji način za gubitak kilograma je vježbanje

Nećete izgubiti kilograme samo vježbanjem. Trebate oko 300 minuta vježbanja tjedno (ili pet puta tjedno po sat vremena) da biste godišnje izgubili oko kilogram i pol. Puno je važnije promijeniti prehrambene navike.

Usvojite ovih 11 navika i ubrzajte metabolizam!

Provedite više vremena u kuhinji pripremajući zdrave obroke. Ali nemojte preskočiti vježbanje jer je korisno za zdravlje i bitno za borbu protiv drugih bolesti. Slijedite pravilo 80:20. Posvetite 80 posto pažnje zdravoj prehrani i 20 posto vježbanju.

Mit 3: Alzheimerova bolest je bolest starih osoba

Alzheimerova bolest je bolest na koju moramo obratiti pažnju kada smo mlađi. Do trenutka kada primijetite simptome, već imate promjene i plak u mozgu, što znači da su to godine oštećenja. Ne možete preokrenuti štetu, ali možete smanjiti rizik i napredovanje bolesti. Poduzmite korake kako biste spriječili demenciju: nemojte pušiti, obratite pažnju na krvni tlak, smanjite stres, dovoljno spavajte i odredite vrijeme za vježbanje i meditaciju.

Mit 4: trčanje je loše za koljena

Opsežna dvadesetogodišnja studija sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, koja je pratila više od 500 starijih trkača, zaključila je da su oni koji su trčali bili u boljem stanju od onih koji nisu. Novije studije otkrivaju da trčanje može smanjiti upalu u koljenima.

Prije trčanja je važno dobro se zagrijati i odabrati dobre tenisice.

Mit 5: Dijeta bez glutena je dobra za svakoga

Prehrana bez glutena je postala pravi zdravstveni hit. Uklanjanje glutena je dobar izbor za osobe koje boluju od celijakiju, ali postoji malo dokaza koji bi podržali trenutne tvrdnje o štetnosti glutena za široke mase. Zapravo, nedavna istraživanja upućuju na činjenicu da izbacivanje korisnih žitarica iz prehrane može dovesti do povišenog rizika od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Nemojte iz prehrane izbaciti kruh i tjesteninu, već se odlučite za cjelovite žitarice umjesto rafiniranih.

Imate li ove simptome? Možda ste intolerantni na gluten!

Mit 6: grickanje u kasne sate deblja

Uz film ili seriju neizbježno idu kalorične grickalice? One najvjerojatnije sabotiraju vaše pokušaje da smršavite. Važnije od doba dana je što i koliko jedete. Ako jedete kasno navečer, nemojte pretjerivati .

Mit 7: akne završavaju s adolescencijom

Preživjeli ste tinejdžerske godine. Ali sada kada ste zagazili objema nogama u odraslu dob, imate još gore akne. Glavni uzrok je hormonalni, a razlog može biti i genetski. Odrasle akne su problem jer koža ne može uvijek tolerirati tradicionalne tretmane za akne što može biti frustrirajuće.

Mit 8: trebate osam čaša vode dnevno

Stroga preporuka o osam čaša vode dnevno potječe iz 1945. Danas je postala prihvaćena kao doktrina koju podržava jako malo dokaza. Količina vode koju trebate popiti ovisi o razini aktivnosti i stupnju gubitka vode kroz znoj i gastrointestinalni trakt. U dnevni unos treba pribrojiti i ostale tekućine poput soka, kave i mlijeka, pa čak i neku hranu, poput voće i povrća.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije