Prehranom olakšajte simptome viroze!

Prehranom olakšajte simptome viroze!

Prehranom olakšajte simptome viroze!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.10.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Viroze i prehlade predstavljaju najčešći oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava, a pogađaju sve dobne skupine. Zdrave odrasle osobe u prosjeku se dva do tri puta godišnje susretnu sa takvom blažom infekcijom, a djeca predškolske dobi čak 6 do 8 puta na godinu.

Važno je održavati zdrav i snažan imunološki sustav u vidu prevencije bolesti, odnosno kako bi spremno odgovorili na napad infekcije. Najbolji način za to je konzumiranje dobro izbalansirane prehrane, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te osiguravanje kvalitetnog sna. Međutim, ako nismo uspjeli zaštiti organizam od prehlade, postoji niz namirnica koje bi mogle ubrzati ozdravljenje i učiniti tih nekoliko dana podnošljivijima.

Hrana za brže ozdravljenje

Kako bi poboljšali izglede vlastitog tijela u borbi protiv infekcije, potrebno je ojačati obrambeni sustav uravnoteženom prehranom, koja se prvenstveno temelji na bogatstvu voća i povrća te cjelovitim žitaricama, a oskudna je jednostavnim šećerima iz procesirane hrane i zasićenim mastima.

Ono što vjerojatno većini prvo padne na pamet je pileća juha, za koju je više znanstvenih studija potvrdilo da posjeduje svojstva antibiotika i sposobnost oslobađanja dišnih putova. Drugo mjesto po popularnosti zauzima limun odnosno limunada koja stimulira rad žlijezda slinovnica, te ih potiče na lučenje sline koja vlaži usta i grlo te olakšava gutanje. Imajte na umu da se limun i med u vruće napitke dodaju tek kada se ohlade kako se ne bi uništili vrijedni sastojci.

Osim posezanja za limunadom važno je obogatite jelovnik i drugim namirnicama bogatima vitaminom C te mineralom cinkom. Postoje kvalitetni dokazi da visoke doze vitamina C (1 -2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade. Dovoljne količine ovog vitamina osigurava citrusno voće poput limuna, naranče, grejpa, šipka te bobičasto voće koje ujedno sadrži bogatstvo antioksidansa.

Ipak, ako niste u mogućnosti prehranom olakšati tegobeu pomoć stižu prirodni dodaci prehrani poput PROBalans Imuno koji sadrži jedinstvenu kombinaciju dobrih bakterija B.subtilis, vitamina C i cinka te je namijenjen upravo imunitetu.

Više informacija potražite na www.probalansimuno.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije