Što hrana za kojom žudite govori o vašem zdravlju?

Što hrana za kojom žudite govori o vašem zdravlju?

Što hrana za kojom žudite govori o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povremena žudnja za nekim namirnicama može biti posljedica manjka određenih nutritivnih spojeva, zdravstvenih stanja i poremećaja. Iako žudnja za hranom nije najpouzdaniji način dijagnosticiranja zdravstvenih problema, definitivno može biti smjernica za to što trebate napraviti kako biste poboljšali zdravlje.

Čokolada

Možda trebate dobiti menstruaciju, trudni ste ili se jako loše osjećate čitav dan. Žudnja za čokoladom je u većini slučajeva posljedica hormonalne neravnoteže. To mogu biti previsoka razina hormona stresa, preniska razina hormona koji potiču dobro raspoloženje ili promjene u menstrualnom ciklusu.

Žudnja za čokoladom može biti posljedica prestroge prehrane. Ako trenutno ograničavate unos kalorija i suzdržavate se od većine namirnica koje volite, nemojte se čuditi ako se javi žudnja za hranom. Ako ne unosite dovoljno kalorija, vaše tijelo će početi žudjeti za njima.

Provjerite kako grickalice utječu na raspoloženje!

Slatkiši

Izražena žudnja za slatkišima može biti pokazatelj predijabetesa. Ako ste uz žudnju za slatkišima primijetili i druge simptome, kao što su povećana potreba za mokrenjem, jaka i izražena žeđ, svakako se obratite liječniku.

Istraživanja su pokazala da u jutarnjim satima u pravilu žudimo za vrstom namirnica koje smo jeli u večernjim satima dan prije. Ako ste večerali tjesteninu, tijelo će iduće jutro žudjeti za jednostavnim ugljikohidratima koji brzo podižu razinu energije.

Jednostavni ugljikohidrati, kao što su tjestenina i kruh

Ako žudite za tjesteninom i kruhom, zapravo žudite za šećerom jer tijelo jednostavne ugljikohidrate tretira na jednak način kao i slatkiše.

Sladoled

Ako žudite za sladoledom, velika je mogućnost da pretjerujete sa uzimanjem lijekova protiv bolova. Nesteroidni protuupalni lijekovi se mogu činiti bezazlenima, ali zapravo uzrokuju blagu upalu u tijelu. Žudnja za sladoledom je često pokazatelj blage upale unutar želuca i znak da trebate prestati s uzimanjem tih lijekova. Ako prije žudnje za sladoledom osjećate blagu iritaciju želuca ili žgaravicu, onda se svakako posavjetujte s liječnikom oko promjene propisane terapije.

Isprobajte sedam namirnica koje zaustavljaju glad!

Slane grickalice

Ako žudite za slanim grickalicama, tijelu vjerojatno nedostaje vode. Sol pomaže tijelu zadržati vodu, a žudnja za solju je način na koji vam tijelo govori da gubite previše vode (putem mokrenja, povraćanja ili dijarejom) i ne unosite ju dovoljno. Žudnja za solju može biti i pokazatelj visoke razine hormona stresa.

Meso

Ako žudite za mesom, to je jasan pokazatelj da ne unosite dovoljno proteina. Ako radite vježbe snage, pojedite 1g proteina na svaki kilogram težine. Ako želite smršaviti, pojedite 1g proteina na svaki kilogram željene tjelesne težine. Žudnja za mesom može biti pokazatelj manjka vitamina B ili željeza.

Pripremite smoothie bogat željezom!

Pržena hrana

Ako žudite za prženom hranom, postoji velika vjerojatnost da imate nisku razinu energije i ne spavate dovoljno. Umor i iscrpljenost je vrlo lako zamijeniti za glad. Pržena hrana aktivira dio mozga koji je odgovoran za osjećaj nagrađivanja. Ako već žudite za prženom hranom, onda ju barem pripremite na zdravim mastima.

Sir

Ako žudite za sirom, onda žudite za šećerom. Možda mislite da je sir izvor masti i proteina, ali vaš mozak zna bolje: sir sadrži mliječne šećere. Ako žudite za sirom, postoji velika vjerojatnost da žudite za kalcijem ili vitaminom D. Žudnja za sirom je često pokazatelj nedovoljnog unosa masti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije