Šećer ili med?

Šećer ili med?

Šećer ili med?
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.07.2016.
  • Broj pregleda: 3.604
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šećer bilo koje vrste, bio on rafinirani ili ne, neće potaknuti zdravlje organizma, bez obzira na to što nas proizvođači uvjeravaju u suprotno.

Ako želite svoja jela zasladiti, a ujedno želite uživati u prednostima zdrave i uravnotežene prehrane, možete bez straha povremeno koristiti i šećer i med jer niti jedno neće negativno djelovati na zdravlje, ako se koriste u umjerenoj količini.

Nutritivna vrijednost

Broj kalorija u medu i šećeru je poprilično sličan, no med ipak sadrži nešto više kalorija. Jedna žlica bijelog šećera sadrži oko 49 kalorija i 12.6 grama ugljikohidrata. Jedna žlica meda sadrži oko 64 kalorije i 17.3 grama ugljikohidrata.

Saznajte zašto ne trebate kupovati med iz supermarketa!

Ako uzmete samo jednu žlicu meda ili šećera, razlika neće biti osjetna. Ako unosite veće količine, med bi mogao biti lošiji izbor jer će povećati ukupni unos kalorija i ugljikohidrata. Iako med sadrži malu količinu minerala, koji se uglavnom potpuno unište tijekom procesa obrađivanja, količina je toliko mala da neće značajno doprinijeti ukupnoj preporučenoj dnevnoj dozi.

Probavne smetnje

Stolni šećer se sastoji od saharoze, šećera koji se sastoji od molekula fruktoze pričvršćene na molekulu glukoze. Med sadrži nešto saharoze i isto ima visok udio fruktoze u odnosu na glukozu.

Visok unos fruktoze iz namirnica kao što je med može izazvati probavne smetnje. Stolni šećer i javorov sirup rjeđe uzrokuju nastanak probavnih smetnji, kao što su nadutost, bolovi u trbuhu i proljev.

Razina šećera u krvi

S izuzetkom umjetnih sladila poput stevije i aspartama, svi šećeri mogu povećati razinu šećera u krvi. Jedna žličica meda ili šećera vjerojatno neće povećati razinu šećera u krvi, ali prekomjeran unos meda ili šećera povećava rizik od naglog povećanja razine šećera u krvi.

Provjerite kako koristiti med za ljepotu kose, noktiju i kože!

Da biste utvrdili kako vaše tijelo reagira na šećer ili med, koristite glukometar i pratite razinu šećera u krvi dva sata nakon jela. Razina šećera u krvi iznad 180mg/dl jasno ukazuje na to da vaše tijelo ne reagira dobro na količinu šećera koju ste unijeli.

Budite umjereni

Ako je vaša prehrana uravnotežena i zdrava, što uključuje unos svježeg voća i povrća, možete si priuštiti manju količinu šećera s vremena na vrijeme. Bilo da uživate u malo meda s kojim zasladite čaj ili jedete tamnu čokoladu koja sadrži malo šećera, važno je biti umjeren.

Ako patite od dijabetesa ili pripadate rizičnoj skupini za nastanak dijabetesa, unos šećera svedite na minimum. Unosite šećer samo tijekom posebnih prigoda. Isto vrijedi i za osobe koje su pretile i bore se sa suvišnim kilogramima. Šećer izbacite iz prehrane, a počnite koristiti prirodne zaslađivače poput stevije. Tek tada ćete na siguran i zdrav način početi skidati suvišne kilograme.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije