Što stomatolog neće preporučiti?

Što stomatolog neće preporučiti?

Što stomatolog neće preporučiti?
  • Objavljeno: Subota, 09.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hrana bogata šećerom

Šećer potiče bakterije u ustima na proizvodnju kiseline koja šteti zubima i može dovesti do propadanja.

Realno, većina hrane sadrži neki oblik šećera i ako izbacite svaku hranu koja sadrži šećer iz prehrane, propustili biste važne hranjive tvari. Međutim, ono što možete učiniti da poboljšate oralno zdravlje je smanjiti ili eliminirati hranu koja sadrži dodane šećere, uključujući glukozu, med i melasu.

Ljepljiva hrana

Namirnice koje se teško žvaču i ljepljive su, vjerojatnije će ostati na zubima dulje i uzrokovati propadanje. Čak i nakon što isperete usta vodom ili četkate zube, ljepljive čestice mogu biti ostavljene. No, čak i nešto što zvuči zdravo, kao što je sušeno voće, može pridonijeti propadanju, ako ostane dovoljno dugo na površini zubi.

Pokušajte jesti ljepljive namirnice kao dio glavnog obroka, kada proizvodite dodatnu slinu što će pomoći oprati površinu zuba.

Kisela hrana

Svaka hrana ili piće koja sadrži visoke količine kiseline poput rajčica, agruma, kiselih krastavaca, voćnog soka ili vina može podići razinu kiseline u ustima. Tijekom vremena, kiselina može oštetiti zubnu caklinu.

Sve je u umjerenosti. Voda ili žvakaće gume nakon što su pojeli nešto kiselo mogu pomoći oprati kiselinu ili potaknuti slinu da je neutralizira.

Hrana male prehrambene vrijednosti

Povremeno junk-food vjerojatno neće naškoditi. Ali, ako se vaša prehrana sastoji uglavnom od nutritivno siromašne hrane, vaše oralno zdravlje je dužno trpjeti. To je zato što vaš imunološki sustav treba balans vitamina i minerala, kako bi se borio protiv infekcija.

Preveliki zalogaji

Jeste li znali da prevelikim zalogajima možete ozlijediti čeljust? Oni mogu dovesti do stanja koje se naziva disfunkcija temporomandibularnog zgloba. Ovaj poremećaj čeljusti uzrokuje bolove lica i probleme otvaranja usta.

Imajte na umu kada jedete

Zapamtite, kada jedete može biti jednako važno kao i ono što jedete. Konstantno žvakanje znači da su vaša usta izložena višim razinama šećera i kiselina nego kada jedete hranu kao dio obroka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije