Što trebamo jesti češće
Cimet
Evo jedne namirnice koje je zdrava i popularna među djecom. Kore od cimetova stabla, porijeklom iz Šri Lanke, imaju izvanredne zdravstvene koristi. Različita istraživanja sugeriraju da cimet regulira šećer u krvi, inhibira stanice raka i djeluje protuupalno.
Pospite ga na francuski tost, zobene pahuljice, na maslac ili dodajte u šalicu vruće čokolade. Cimet je odličan i s bananama.
Kokosovo mlijeko
Kokos je neobično voće. U južnom Pacifiku, tradicionalna prehrana koristiti obilne količine kokosovog ulja, ali tamošnje studije pokazuju da ljudi ne dobivaju bolesti srca. Kokosove pahuljice, kokosovo mlijeko i kokosovo ulje sadrže puno antivirusnih, antibakterijskih masnih kiselina koje se zovu laurinska kiselina.
Govedina
Sva govedina je izvrstan izvor željeza, B vitamina i cinka, hranjivih tvari kojih mnogi ne dobivaju dovoljno. Goveda koja se hrane travom sadrže manje masnoće, manje zasićenih masnoća i više omega 3 masnih kiselina od goveda koje se hrane smjesom.
Orašasti proizvodi
Bademi, lješnjaci i indijski oraščići su bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima i antioksidansima. Orasi su jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina za vegetarijance koji se bore protiv pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Možete ih jesti svaki put kada želite nešto grickati. Ali pazite na količinu jer sadrže dosta kalorija.
Med i melasa
Ako ste sladokusac, isprobajte ove prirodne zaslađivače umjesto šećera. Nefiltriran, sirovi med sadrži brojne enzime i fitonutrijenate koji pomažu probavi. Melasa je hranjiv nusprodukt šećerne trske, a bogata je hranjivim tvarima i iznenađujuće je dobar izvor željeza i mnogih drugih minerala.
Za razliku od meda, koji je najbolji ako nije grijan, melasa je već kuhana, pa nema razloga da ne kuhate s njom.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje sadrži polinezasićene masti (koje smanjuju upalu), fenole (antioksidanse koji se borbe protiv raka) i vitamin E (koji smanjuje rizik od srčanih bolesti, štiti kožu od štetnih tvari i sprječava oštećenja živaca). Hladno prešano, ekstra djevičansko ulje sadrži više fenola, a vitamin E je neoštećen.
Lagano propržite povrće u njemu ili ga dodajte salatama.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345