Što trebamo jesti češće

Što trebamo jesti češće

Što trebamo jesti češće
  • Objavljeno: Utorak, 12.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cimet

Evo jedne namirnice koje je zdrava i popularna među djecom. Kore od cimetova stabla, porijeklom iz Šri Lanke, imaju izvanredne zdravstvene koristi. Različita istraživanja sugeriraju da cimet regulira šećer u krvi, inhibira stanice raka i djeluje protuupalno.

Pospite ga na francuski tost, zobene pahuljice, na maslac ili dodajte u šalicu vruće čokolade. Cimet je odličan i s bananama.

Kokosovo mlijeko

Kokos je neobično voće. U južnom Pacifiku, tradicionalna prehrana koristiti obilne količine kokosovog ulja, ali tamošnje studije pokazuju da ljudi ne dobivaju bolesti srca. Kokosove pahuljice, kokosovo mlijeko i kokosovo ulje sadrže puno antivirusnih, antibakterijskih masnih kiselina koje se zovu laurinska kiselina.

Govedina

Sva govedina je izvrstan izvor željeza, B vitamina i cinka, hranjivih tvari kojih mnogi ne dobivaju dovoljno. Goveda koja se hrane travom sadrže manje masnoće, manje zasićenih masnoća i više omega 3 masnih kiselina od goveda koje se hrane smjesom.

Orašasti proizvodi

Bademi, lješnjaci i indijski oraščići su bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima i antioksidansima. Orasi su jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina za vegetarijance koji se bore protiv pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti.  Možete ih jesti svaki put kada želite nešto grickati. Ali pazite na količinu jer sadrže dosta kalorija.

Med i melasa

Ako ste sladokusac, isprobajte ove prirodne zaslađivače umjesto šećera. Nefiltriran, sirovi med sadrži brojne enzime i fitonutrijenate koji pomažu probavi. Melasa je hranjiv nusprodukt šećerne trske, a bogata je hranjivim tvarima i iznenađujuće je dobar izvor željeza i mnogih drugih minerala.

Za razliku od meda, koji je najbolji ako nije grijan, melasa je već kuhana, pa nema razloga da ne kuhate s njom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži polinezasićene masti (koje smanjuju upalu), fenole (antioksidanse koji se borbe protiv raka) i vitamin E (koji smanjuje rizik od srčanih bolesti, štiti kožu od štetnih tvari i sprječava oštećenja živaca). Hladno prešano, ekstra djevičansko ulje sadrži više fenola, a vitamin E je neoštećen.

Lagano propržite povrće u njemu ili ga dodajte salatama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije