Što trebamo znati o maslinovom ulju?

Što trebamo znati o maslinovom ulju?

Što trebamo znati o maslinovom ulju?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Možda mislite da sve već znate kada je u pitanju maslinovo ulje, no ova namirnica, čudesnog djelovanja na cjelokupni organizam, je puno kompleksnija nego što se mislili.

Maslinovo ulje pripada skupini najčešće korištenih namirnica u svijetu. Sve veći broj ljudi obraća pažnju na zdravlje cjelokupnog organizma i započinje sa svakodnevnom upotrebom maslinovog ulja u pripremi jela.

Maslinovo ulje je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Njegova antioksidacijska svojstva će smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu i rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i kronične upale.

Ipak, maslinovo ulje ne mora uvijek biti odlično za vaše zdravlje. Također, maslinovo ulje je još uvijek predmet velikog broja istraživanja i znanstvenici i dalje istražuju njegova svojstva pod različitim okolnostima.

Donosimo vam 4 mita o maslinovom ulju u koja se dugo vjerovalo, a istraživanja su pokazala da na njih možete odmah zaboraviti.

Mit: ulje iz supermarketa je svježe

Velika količina ulja, koju vidite na policama obližnjeg supermarketa, je stara i do 3 godine. Za razliku od vina, maslinovo ulje ne postaje bolje starenjem.

S vremenom se smanjuje razina ljekovitih tvari koje se nalaze u svježe iscijeđenom maslinovom ulju. Kupujte ulja koja na ambalaži sadržavaju i vrijeme proizvodnje, ne samo rok istjecanja proizvoda.

Mit: najbolja ulja koristite za salate...

...a trebali biste kuhati na jeftinim i manje kvalitetnim uljima. Ovaj savjet je svima poznat i potpuno netočan. Svježe, visokokvalitetno ulje bolje podnosi visoku temperaturu, stoga je uvijek bolji izbor za kuhanje.

Maslinovo ulje, za razliku od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, jako dobro podnosi visoku temperaturu, zbog čega ga trebate što češće koristite u pripremi jela.

Mit: maslinovo ulje možete pospremiti bilo gdje

Maslinovo ulje oksidira na svjetlosti. Najbolje bi bilo da ga pospremite na suho i tamno mjesto na sobnoj temperaturi.

Kada maslinovo ulje počne oksidirati, ono počne gubiti svoja ljekovita svojstva i postaje sve osim zdravog dodatka vašim jelima.

Mit: dijetno maslinovo ulje ima manje kalorija

Dijetno nije dobar izbor kada su ulja u pitanju. Dijetno ne podrazumijeva manju količinu kalorija, već blaži okus.

Maslinovo ulje ima neobičan okus koji ne odgovara velikom broju ljudi. Ako njegov okus ni vama ne odgovara, nemojte kupovati dijetno maslinovo ulje, već ga koristite kao dodatak varivima ili juhama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije