Što trebate uzimati tijekom zime?

Što trebate uzimati tijekom zime?

Što trebate uzimati tijekom zime?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.12.2012.
  • Broj pregleda: 16.632
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zima može iscrpiti energiju, hladan zrak isušuje kožu, a tmurno vrijeme može negativno utjecati na raspoloženje. Kako biste smanjili negativan učinak zime psihičko i fizičko zdravlje, uzimajte tvari koje će vam tijekom zime sigurno dobro doći.

Glukozamin i kondroitin

Bol u zglobovima tijekom zime može biti još intenzivnija. Glukozamin i kondroitin će ublažiti bol u zglobovima. Ovi vitamini imaju protuupalno djelovanje i pospješuju funkciju i pokretljivost zglobova.

Vitamin C

On ima antioksidativno djelovanje, zbog čega će vaš imunitet postati jači. Vitamin C je važan za prevenciju gripe i prehlade. Još jedna pozitivna strana ovog vitamina je ta da jača kosti. Možete ga uzimati u obliku suplemenata ili pak povećajte unos citrusnog voća (limun, naranča).

Vitamin D

Sunce je najveći izvor vitamina D. On regulira raspoloženje i sprječava nastanak depresije. S obzirom da jako malo namirnica u sebi prirodno sadrži vitamin D, trebali biste svakako uzimati suplemente tijekom zime.

Kalcij

Vitamin D ne može biti apsorbiran bez dovoljne razine kalcija u tijelu. Iz tog razloga je od izuzetne važnosti da unosite dovoljno kalcija. Odličan izbor su mlijeko i mliječni proizvodi.

Vitamin E

Također ima antioksidativno djelovanje i čuva zdravlje kože. Redovito uzimanje vitamina E pomoći će koži da oslobađa prirodna ulja, a to je naročito važno tijekom zime. Jedite namirnice bogate vitaminom E ili pak koristite losion ili kreme obogaćene vitaminom E.

Vitamin B2 (riboflavin)

Ovaj vitamin se nalazi u svim stanicama našeg organizma. On je važan dio svih metaboličkih procesa tijela. Omogućava da tijelo radi nesmetano i štiti od gripe i prehlade.

Cink

Ovaj mineral će ojačati imunološki sustav. Također može ubrzati oporavak od gripe i prehlade. Znanstvenici su dokazali da većini osoba s oslabljenim imunitetom nedostaje cinka.

Omega 3 masne kiseline

Možete ih pronaći u masnoj ribi i orašastim plodovima. Spriječit će nastanak depresije, kožu održati sjajnom i mekom, a zaštitit će i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Uzimajte suplemente omega 3 masnih kiselina ili pak jedite masnu ribu i orašaste plodove.

Ginseng

Zimi nije neobično da osjetite manjak energije i bezvoljnost. Ginseng će poboljšati kognitivne funkcije i osigurati tijelu cjelodnevni izvor energije. Unosite ga putem suplemenanta ili čajnih mješavina.

Vitamin K

Stres i manjak sunca može uzrokovati nastanak tamnih krugova ispod očiju, vitamin K će pomoći izbrisati tamne krugove ispod očiju. Odličan izbor je krema obogaćena vitaminom K, koju trebate nanositi svaku večer prije spavanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije