Što trebate uzimati tijekom zime?

Što trebate uzimati tijekom zime?

Što trebate uzimati tijekom zime?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zima može iscrpiti energiju, hladan zrak isušuje kožu, a tmurno vrijeme može negativno utjecati na raspoloženje. Kako biste smanjili negativan učinak zime psihičko i fizičko zdravlje, uzimajte tvari koje će vam tijekom zime sigurno dobro doći.

Glukozamin i kondroitin

Bol u zglobovima tijekom zime može biti još intenzivnija. Glukozamin i kondroitin će ublažiti bol u zglobovima. Ovi vitamini imaju protuupalno djelovanje i pospješuju funkciju i pokretljivost zglobova.

Vitamin C

On ima antioksidativno djelovanje, zbog čega će vaš imunitet postati jači. Vitamin C je važan za prevenciju gripe i prehlade. Još jedna pozitivna strana ovog vitamina je ta da jača kosti. Možete ga uzimati u obliku suplemenata ili pak povećajte unos citrusnog voća (limun, naranča).

Vitamin D

Sunce je najveći izvor vitamina D. On regulira raspoloženje i sprječava nastanak depresije. S obzirom da jako malo namirnica u sebi prirodno sadrži vitamin D, trebali biste svakako uzimati suplemente tijekom zime.

Kalcij

Vitamin D ne može biti apsorbiran bez dovoljne razine kalcija u tijelu. Iz tog razloga je od izuzetne važnosti da unosite dovoljno kalcija. Odličan izbor su mlijeko i mliječni proizvodi.

Vitamin E

Također ima antioksidativno djelovanje i čuva zdravlje kože. Redovito uzimanje vitamina E pomoći će koži da oslobađa prirodna ulja, a to je naročito važno tijekom zime. Jedite namirnice bogate vitaminom E ili pak koristite losion ili kreme obogaćene vitaminom E.

Vitamin B2 (riboflavin)

Ovaj vitamin se nalazi u svim stanicama našeg organizma. On je važan dio svih metaboličkih procesa tijela. Omogućava da tijelo radi nesmetano i štiti od gripe i prehlade.

Cink

Ovaj mineral će ojačati imunološki sustav. Također može ubrzati oporavak od gripe i prehlade. Znanstvenici su dokazali da većini osoba s oslabljenim imunitetom nedostaje cinka.

Omega 3 masne kiseline

Možete ih pronaći u masnoj ribi i orašastim plodovima. Spriječit će nastanak depresije, kožu održati sjajnom i mekom, a zaštitit će i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Uzimajte suplemente omega 3 masnih kiselina ili pak jedite masnu ribu i orašaste plodove.

Ginseng

Zimi nije neobično da osjetite manjak energije i bezvoljnost. Ginseng će poboljšati kognitivne funkcije i osigurati tijelu cjelodnevni izvor energije. Unosite ga putem suplemenanta ili čajnih mješavina.

Vitamin K

Stres i manjak sunca može uzrokovati nastanak tamnih krugova ispod očiju, vitamin K će pomoći izbrisati tamne krugove ispod očiju. Odličan izbor je krema obogaćena vitaminom K, koju trebate nanositi svaku večer prije spavanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije