Tajna crvene boje - Rajčica

Tajna crvene boje - Rajčica

Tajna crvene boje - Rajčica
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prehrambene zamke

Na temelju iznesenih činjenica možemo zaključiti kako je unos prirodnog likopena svakodnevnom prehranom važan za očuvanje zdravlja. Na osnovi međunarodnih studija, preporučeni dnevni unos likopena je od 5 do 10 mg.

No, treba uzeti u obzir da je svakodnevna prehrana siromašna likopenom, čak i u razvijenim zemljama, pa uzimanju prirodnog likopena treba posvetiti više pozornosti. S obzirom na to da se likopen u biljnom tkivu može nalaziti u spoju s drugim tvarima, treba imati na umu da je njegova bioraspoloživost veća iz prerađene hrane nego iz sirovih rajčica. Bioraspoloživost likopena također raste zagrijavanjem i dodatkom masti. Zato, da bi proizvela zaštitni učinak, rajčicu treba uzeti s malo masnoće. Za apsorpciju likopena važna je i vrsta ulja koje se koristi u pripremi.

Danas se ekstrahirani likopen, zajedno s ostalim važnim hranjivim sastojcima rajčice, može naći u dodacima prehrani u obliku kapsule. Znanstveno je potvrđeno da se tako primijenjen likopen iz rajčice u probavnom sustavu mnogo bolje apsorbira nego onaj iz sirovih rajčica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije