Tajna crvene boje - Rajčica

Tajna crvene boje - Rajčica

Tajna crvene boje - Rajčica
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici istražuju

Nedavno objavljene studije dokazale su da likopen pomaže u sprječavanju brojnih oboljenja kardiovaskularnog sustava i raka. Studija koju su na 28.000 žena srednje i starije dobi proveli znanstvenici glasovitoga američkog sveučilišta Harvard, pokazala je da je u žena koje su imale više razine likopena u krvi rizik od akutnog srčanog i moždanog udara te rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti bio 50 posto manji nego u onih koje su imale nižu razinu likopena. Ispitivanje je pokazalo i da postoji uzročna povezanost između razine likopena i kardiovaskularnih bolesti. Drugim riječima, što je razina likopena u krvi bila veća, rizik za nastanak kardiovaskularne bolesti i potreba za liječničkom intervencijom bili su manji. Ista studija pokazala je da je u osoba koje konzumiraju proizvode od rajčice najmanje jednom dnevno rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti snižen za 30 posto.

Druga petogodišnja studija provedena u Finskoj pokazala je da su, u usporedbi s muškarcima koji su imali normalnu razinu likopena u serumu, oni s niskom razinom imali tri puta veći rizik obolijevanja od angine pektoris te srčanog ili moždanog udara. Kod onih koji su preboljeli anginu pektoris te srčani ili moždani udar zabilježena je 39 posto niža razina likopena. Razine beta-karotena nisu pokazale povezanost s navedenim bolestima.

Najimpresivnije rezultate pokazala je EURAMIC studija provedena u deset europskih zemalja koja je za cilj imala utvrditi povezanost antioksidativnog statusa i srčanog udara. Ispitivanje je temeljeno na činjenici da masno tkivo odražava količinu likopena konzumiranog određeno razdoblje, iz čega proizlazi da masno tkivo s visokom razinom likopena upućuje na prehranu bogatu likopenom. Kod ispitanika koji su imali najviše razine likopena u masnom tkivu rizik za nastanak srčanog udara bio je 50 posto manji nego u onih s niskom razinom likopena u masnom tkivu.

Vrijedno je osvrnuti se na još jednu studiju provedenu na 47.000 muškaraca koja je trajala 12 godina, a pokazala je da dnevni unos 6,5 mg likopena za 21 posto smanjuje rizik pojave raka prostate. Znanstvenici s Harvarda, koji su istraživali odnose karotenoida i pojave raka prostate, utvrdili su kako od nekoliko stotina karotenoida jedino likopen pruža podršku zdravlju prostate jer utječe na proizvodnju enzima sposobnih za pretvorbu kancerogenih tvari u manje toksične spojeve koji se jednostavno izlučuju iz organizma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije