Vitamin s najviše bioloških funkcija

Vitamin s najviše bioloških funkcija

Vitamin s najviše bioloških funkcija
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamini

Zbog svoje uloge u više od 300 bioloških procesa, vitamin C svakodnevno pobuđuje nove znanstvene rasprave.

Ako se vitamini definiraju kao prirodni spojevi nezamjenjivi za svaki živi organizam, onda je razumljivo da su svi spojevi unutar te grupe podjednako važni za očuvanje zdravlja. Ipak, neki su vitamini jednostavno "popularniji" od drugih. Jedan od takvih je i vitamin C (L-askorbinska kiselina ili jednostavno askorbat), koji zbog svoje višestruke uloge u brojnim biološkim procesima u organizmu svakodnevno pobuđuje nove znanstvene rasprave. O njegovim se biološkim učincima već mnogo toga zna - dobro je poznata njegova uloga u izgradnji kolagena, uloga antioksidansa koja je ključna za očuvanje oksidoredukcijske ravnoteže u organizmu, utjecaj na hormonski sustav kao i mnoge druge korisne funkcije.
Uz to, sve je više znanstvenih studija koje pokušavaju ponuditi decidirane odgovore na pitanje o njegovoj mogućoj štetnosti. Tu već ulazimo u područje prepuno kontradiktornosti, od kojih će neke u budućnosti vjerojatno biti razjašnjene. Ipak, ostaje činjenica da vitamin C zbog svoje iznimne važnosti predstavlja stalni izazov znanstvenika.

Čisti vitamin C je bijela kristalična krutina, jako dobro topiva u vodi. Prvi put izoliran je 1928. iz nadbubrežne žlijezde, kupusa i naranče kao "kiseli ugljikohidrat". Iako ga biljke i većina životinja mogu sintetizirati iz glukoze, čovjek i drugi primati tijekom evolucije izgubili su enzim potreban za završni stupanj sinteze (gulonolakton oksidaza), pa stoga svoje potrebe za vitaminom C namiruju iz hrane. Budući da spomenuti enzim pospješuje reakciju u kojoj pored L-askorbata nastaje i vodik peroksid, pomalo je ironično da visoka razina sinteze može izazvati oksidacijski stres.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije