Tekuće voće
Dar iz prirode
Sokovi su proizvodi od voća. Riječ je o najprirodnijoj hrani od voća u tečnom stanju. Neovisno da li je riječ o iscjeđenom soku (voćni sok koji se izvlači iz usitnjenog voća pod pritiskom), voćnoj kaši (dobijenoj pasiranjem voća) ili mješavina soka i kaše, sokovi se dijele na bistre, mutne i kašaste. Sok dobijen cijeđenjem mora se bistriti da bi se dobio bistri sok. Kašasti sok se dobiva miješanjem voća koje smo propasirali i soka koji smo iscjedili - mješavina kaše i šoka daje kašasti sok od jedne, a češće od više vrsta voća.
Sokovi sadrže sve sastojke iz voća, bilo u bistrom, mutnom ili kašastom obliku. To je 100% prirodan sok. Soku se ne dodaje voda. Ukoliko mu se dodaje šećer, onda mora biti istaknuto na deklaraciji i pakiranju da je sok zaslađen. Stopostotnom soku može se dodati i kiselina. Ali, ne smiju se dodavati i šećer i kiselina, dakle ili jedno ili drugo.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345