Vitamin B5 - Pantotenska kiselina
IZVOR
Pantotenska kiselina široko je rasprostranjena u hrani. Bogat izvor su meso, mahunarke, cjelovite cerealije, jaja, mlijeko, povrće i voće.
FUNKCIJA
Pantotenska kiselina nema neki istaknuti farmakološki učinak. Sastavni je dio koenzima A, koji je neophodan u metaboličkom procesu acetilacije ugljikoidrata, masti i proteina, te u sintezi sterola, steroidnih hormona.
NEDOSTATAK
Hipovitaminoza je u pravilu rijetka. A ukoliko do nje dođe manifestira se neuromuskulatornim poremećajima. Simptomi su: umor, depresija, gubitak apetita, grčevi, loša probava i nesanica.
DOZA
RDA nije utvrđen, no obično se preporučuje dnevni unos od 5 mg, za trudnice 6 mg i za žene u laktaciji 7 mg/dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporčena dnevna količina:
- 1,7 l mlijeka
- 700 g kruha
- 1 kg skuša
- 228 g jaja
- 60 g jetre(pureće)
- 2,5 kg graha
- 2 kg mrkve
- 2,5 kg krumpira
- 8 kg krušaka
- 5 kg jabuka
- 1,7 kg jagoda
- 700 g sira
TERAPIJSKA UPOTREBA
Primjena je indicirana u svim oblicima njene hipovitaminoze, najčešće nastale nepravilnom ishranom. Zahtjevi za povećanim unosom javljaju se kod trudnica i alkoholičara. Prevelike doze mogu biti štetne za majku i dijete. Primjena pantotenske kiseline u obliku kreme( 2% dekspantenol) koja se nanosi direktno na oštećeno mjesto, pokazala se vrlo efikasnom kod različitih dermatoza. Pantotenska kiselina NIJE se pokazala učinkovitom u liječenju dijabetičkih neuropatija, u spriječavanju ili liječenju pojave sijede kose,u poboljšanju mentalnih aktivnosti te u prevenciji artritisa i alergija.
TOKSIČNOST
Ne postoji podatak o hipervitaminozi i toksičnom djelovanju pantotenske kiseline.
INTERAKCIJE
Neostigmin i drugi parasimpatomimetici, antibiotici, opijati, barbiturati.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345