Vitamin B5 - Pantotenska kiselina

Vitamin B5 - Pantotenska kiselina

Vitamin B5 - Pantotenska kiselina
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

IZVOR

Pantotenska kiselina široko je rasprostranjena u hrani. Bogat izvor su meso, mahunarke, cjelovite cerealije, jaja, mlijeko, povrće i voće.

FUNKCIJA

Pantotenska kiselina nema neki istaknuti farmakološki učinak. Sastavni je dio koenzima A, koji je neophodan u metaboličkom procesu acetilacije ugljikoidrata, masti i proteina, te u sintezi sterola, steroidnih hormona.

NEDOSTATAK

Hipovitaminoza je u pravilu rijetka. A ukoliko do nje dođe manifestira se neuromuskulatornim poremećajima. Simptomi su: umor, depresija, gubitak apetita, grčevi, loša probava i nesanica.

DOZA

RDA nije utvrđen, no obično se preporučuje dnevni unos od 5 mg, za trudnice 6 mg i za žene u laktaciji 7 mg/dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporčena dnevna količina:

  • 1,7 l mlijeka
  • 700 g kruha
  • 1 kg skuša
  • 228 g jaja
  • 60 g jetre(pureće)
  • 2,5 kg graha
  • 2 kg mrkve
  • 2,5 kg krumpira
  • 8 kg krušaka
  • 5 kg jabuka
  • 1,7 kg jagoda
  • 700 g sira

TERAPIJSKA UPOTREBA

Primjena je indicirana u svim oblicima njene hipovitaminoze, najčešće nastale nepravilnom ishranom. Zahtjevi za povećanim unosom javljaju se kod trudnica i alkoholičara. Prevelike doze mogu biti štetne za majku i dijete. Primjena pantotenske kiseline u obliku kreme( 2% dekspantenol) koja se nanosi direktno na oštećeno mjesto, pokazala se vrlo efikasnom kod različitih dermatoza. Pantotenska kiselina NIJE se pokazala učinkovitom u liječenju dijabetičkih neuropatija, u spriječavanju ili liječenju pojave sijede kose,u poboljšanju mentalnih aktivnosti te u prevenciji artritisa i alergija.

TOKSIČNOST

Ne postoji podatak o hipervitaminozi i toksičnom djelovanju pantotenske kiseline.

INTERAKCIJE

Neostigmin i drugi parasimpatomimetici, antibiotici, opijati, barbiturati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije