Vitamin E - Tocopherolum

Vitamin E - Tocopherolum

Vitamin E - Tocopherolum
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

IZVOR

Vitamin E je široko rasprostranjen u hrani. Bogat izvor su biljna ulja- posebno ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje i suncokretove sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja, mlijeko i margarin.

FUNKCIJA

Fiziološka funkcija je još uvijek nejasna. Kao oksidans, zajedno sa selenom iz hrane, vitamin E spriječava oksidaciju polinezasičenih masnih kiselina. Vitamin E reagira sa slobodnim radikalima koji uzrokuju oksidativno oštećenje staničnih membrana.

NEDOSTATAK

U pravilu je rijedak. Povećane potrebe javljaju se u dugotrajnijoj iscrpljenosti organizma ili nepravilnoj prehrani, koja traje mjesecima. Nedostatak najčešće dovodi do hemolitičke anemije praćene povećanom hidrolizom eritrocita.

TOKSIČNOST

Poznato je da neki ljudi uzimaju velike količine vitamina E(400-800 mg/dan) mjesecima pa i godinama bez nekih većih oštećenja. U osoba koje uzimaju 800-3200 mg/dan javlja se mišićna slabost, umor, mučnina i dijareja.

DOZA

RDA je 15 mg/dan Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi sa zadovoljila preporučena dnevna doza:

  • 37,5 l mlijeka
  • 835g jaja
  • 1,2 kg skuše
  • 4,9 kg sira
  • 3,5 kg krušaka
  • 3 kg jabuka
  • 12 kg jagoda
  • 4,4 kg rajčica
  • 2,7 kg mrkve
  • 1 žlica sojinog ulja
  • 1,5 žlica kukuruznog ulja

INTERAKCIJE

nijedna od spomenutih interakcija nije klinički značajna,ali se javljaju i ne treba ih zanemariti ; oralni antikoagulansi, kolestiramin, kolestipol i mineralna ulja, suplementi željeza, vitamin A, vitamin K

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije