Vitamin D - Calciferolum

Vitamin D - Calciferolum

Vitamin D - Calciferolum
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

IZVOR

Vitamin D se sintetizira u koži pod utjecajem sunčeve svjetlosti, a može se apsorbirati iz hrane. Najviše ga ima u ribljem ulju i ribljem mesu, mlijeku, mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.

FUNKCIJA

Primarna uloga je održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi. Vitamin D potiče njihovu apsorpciju iz probavnog trakta i to je njegov osnovni učinak.

NEDOSTATAK

Nedostatak se klinički iskazuje hipokalcijemijom, hipofosfatemijom ili općom demineralizacijom kostiju, bolovima u kostima, spontanim frakturama i slabošću mišića. Nedostatak kod djece može dovesti do zaostajanja u rastu i deformacije skeleta, odnosno bolesti koju zovemo rahitis. To je metabolička bolest kostiju , uvjetovana ne dovoljnim unošenjem vitamina D ili nedovoljnim izlaganju suncu. Djeca trebaju više vitamina D nego odrasli jer njegov nedostatak uzrokuje deformaciju kosti. Kod odraslih nedostatak je rijedak, a iskazuje se kao osteomalacija.

TOKSIČNOST

Dugotrajna primjena velikih količina tog vitamina dovodi do brojnih kliničkih simptoma, koji su rezultat poremećaja metabolizma kalcija. Toksičnost tog vitamina je sigurno potvrđena, ukoliko se uzima u prevelikim dozama smatra se jednim od najtoksičnijih vitamina.

DOZA

Dnevne potrebe za vitaminom D su relativno male,a odrasli ih nadoknađuju kroz izlaganje sunčevim zrakama ili unosom hrane. Dnevna preporučena doza je 200-400 jedinica ( 5-10ug)

INTERAKCIJE

Vitamin D stupa u interakciju s: antacidima koji sadrže aluminij ili magnezij, antikonvulzivima: hidantoin, barbiturati, primidom. Preparati koji sadrže kalcij ili diuretici tiazidskog tipa, kolestiramin, kolestipol, mineralno ulje, glikozidi digitalisa, preparati fosfora, kortikosterioidi, analozi vitamina D također su u interakciji s vitaminom D.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije