Vitamin s najviše bioloških funkcija

Vitamin s najviše bioloških funkcija

Vitamin s najviše bioloških funkcija
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oblici i dostupnost ciljnim tkivima

Vitamin C može se naći u mnogo različitih oblika (prah, tablete...). Dokazano je da su prirodni i sintetski vitamin C kemijski identični, tj. imaju istu bioraspoloživost (stupanj u kojem neki nutrijent postaje dostupan ciljnom tkivu nakon unosa u organizam) i biološko djelovanje te da se bioraspoloživost ne mijenja u odnosu na oblik, bilo da je riječ o tabletama, prahu ili nekim drugim oblicima.

Apsorpcija vitamina C u crijevima događa se pasivnom difuzijom, ali i aktivnim transportom. Pri niskoj koncentraciji vitamina C u crijevima dominira aktivan transport, dok kod visokih dolazi do zasićenja aktivnog transporta pa preostaje pasivna difuzija. Teoretski, usporavajući pražnjenje crijeva može se povećati apsorpcija (npr. uzimajući ga s hranom ili one oblike koji se slabo oslobađaju).

Mineralizirani askorbati su mineralne soli vitamina C koje su slabo kisele. Često se preporučuju upravo osobama s probavnim smetnjama, iako ima malo znanstvenih dokaza da manje iritiraju probavni sustav. Postoje kao natrij, kalcij, kalij, magnezij, molibden, krom i mangan askorbat.

Ester C je još jedan oblik vitamina C. Sadrži uglavnom kalcij askorbat i male količine metabolita vitamina C (dehidroaskorbinske kiseline - oksidirani oblik askorbinske kiseline), kalcij treonat te liksonat i ksilonat u tragovima. Smatra se da treonat pospješuje bioraspoloživost vitamina C.

Vitamin C može se konzumirati i s bioflavonoiodima (grupa u vodi topivih biljnih pigmenata). Voće i povrće bogato vitaminom C, posebno citrusi, često su i bogat izvor bioflavonoida.

Sljedeći oblik je askorbil-palmitat, u mastima topiv antioksidans, koji se povremeno koristi u cilju produljivanja trajnosti čipsa ili biljnih ulja. Trenutno je vrlo popularan, jer se smatra da je stabilniji od vodenih formi vitamina C, makar njegova oralna primjena nema velike rezultate, jer se već u probavnom sustavu hidrolizira na palmitat i askorbinsku kiselinu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije