Razmišljamo li o svakom zalogaju

Razmišljamo li o svakom zalogaju

Razmišljamo li o svakom zalogaju
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pravilna prehrana i zdravlje

Spoznaju da pravilan izbor hrane može usporiti proces starenja i produljiti život treba ozbiljno shvatiti i što prije primijeniti.

Zdrava hrana, funkcionalna hrana, hrana kao lijek... U mnoštvu podataka teško se snaći, osobito čitatelju kojem poznavanje znanosti o prehrani nije "domaći teritorij".

Još prije desetak godina sama riječ nutricionizam izazivala je čuđenje i veliku nepoznanicu na našem području. Nutricionizam ukratko možemo opisati kao znanost o prehrani. Riječ je o mladoj znanosti koja svoju afirmaciju doživljava u posljednjih dvadesetak godina. Odlikuje se izrazitom interdisciplinarnošću jer je u stalnoj vezi s brojnim srodnim znanostima, poput medicine, psihologije, sociologije, biokemije, prehrambene tehnologije i agronomije. U posljednje vrijeme dobiva zasluženu pozornost, s obzirom na to postoji znanstveno dokazana veza između načina prehrane i poboljšanja zdravstvenog stanja.
Danas je nezamislivo govoriti o zdravlju, a ne spomenuti prehranu. Tematika o zdravoj hrani i njezinu utjecaju na ljudski organizam puni novinske stupce, a časopisi su prepuni tekstova o prehrani i dijetama za mršavljenje, jer osjećati se dobro, osjećati se zdravo i biti dobro raspoložen postale su osnovne kategorije aktivna i zadovoljavajućeg života.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije