Vitamini B skupine - zašto su važni i gdje ih možemo naći?
    Tiamin (B1)
Vitamini B skupine su spojevi koji su topivi u vodi i ne zadržavaju se u tijelu dugo, stoga ih je potrebno redovito unositi.
Vitamini B skupine su: tiamin (B1), riboflavin (B2), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina ili folati), B12 (cijanokobalamin), H (biotin).
Tiamin je potreban kako bi pomogao tijelu da oslobodi energiju iz ugljikohidrata, alkohola i masti.
Tiamin možemo pronaći u namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. Dobri izvori su mlijeko i mliječni proizvodi (osim maslaca), iznutrice, svinjetina, jaja, voće i povrće, cjelovite žitarice, orasi, mahune, grah i grašak. Tiamin je topiv u vodi, stoga se velika količina ovog vitamina može izgubiti kuhanjem vode.
Vitamin B1 u mg u 100mg:
- punomasno mlijeko 0.03
 - svinjetina, na žaru 0.66
 - grašak, kuhani 0.26
 - leća, kuhana 0.11
 - bijeli kruh 0.21
 - integralni kruh 0.34
 - kukuruzne pahuljice 1.00
 - smeđa riža, kuhana 0.14
 - integralna tjestenina, kuhana 0.21
 - naranča 0.11
 
Preporučeni dnevni unos ovisi isključivo o preporučenom dnevnom unosu kalorija. Za odraslu osobu koja unosi oko 1000 kalorija dnevno, preporučeni dnevni unos tiamina je 0.4mg.
Beri-beri bolest je neurološki i kardiovaskularni poremećaj koji nastaje zbog manjka unosa tiamina, prekomjernog unosa alkohola i ugljikohidrata.
Dugoročni prekomjerni unos tiamina (više od 3g dnevno) može imati negativan učinak na zdravlje.
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana
                        
                        Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...
1:30h12345 - 
                Recept tjedna
                        
                        Smoothie od borovnica i đumbira: Snažan...
10 min12345 - 
                Recept mjeseca
                        
                        Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 
