Voćni i povrtni sokovi - koncentrirana biljna snaga

Voćni i povrtni sokovi - koncentrirana biljna snaga

Voćni i povrtni sokovi - koncentrirana biljna snaga
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. PET PUTA NA DAN

Jedite 5 puta na dan voće i povrće! Tako ćete unijeti dovoljno zaštitnih biljnih tvari. Posebno je praktično to što jedan obrok voća ili povrća možete zamijeniti čašom voćnoga soka ili soka od povrća.

2. PIJTE SOKOVE S PUNO BILJNIH TVARI

Dobiva li tijelo dovoljno biljnih tvari ako pije­te sokove od povrća kao i kada jedete sveže ili kuhano povrće? Godine 1999, objavljena je stu­dija koja je istraživala vrijednosti pet najvažni­jih karotenoida u krvi žena koje su jele svježe povrće ili su pile sok od povrća. Za tri biljne tvari u objema skupinama vrijednosti karotenoi­da bile su podjednake.Vrijednosti luteina i alfa-karotena pak bile su više u krvi žena koje su pile sokove od povrća. Zašto je to tako? Sokovi gotovo da ne sadržavaju vlakna pa se stoga brže primaju zaštitne biljne tvari.

3. MULTIVITAMINSKI SOKOVI KAO ZAŠTITA OD SRČANOG UDARA

Čini se apsurdnim: tisuće ljudi moglo bi spri­ječiti srčane udare multivitaminskim sokovima. O čemu se zapravo radi? Važan sastojak multivitaminskoga soka jest folna kiselina. Čak 99 posto žena i 97 posto muškaraca ne dobiva dovoljno folne kiseline. Posljedica tog nedosta­tka i s njim povezana pomanjkanja vitamina B6 jest nemogućnost razgradnje homocisteina.To umnogostručuje rizik srčanog udara i možda­ne kapi. Primjerice, ukupno 15 - 30 tisuća sr­čanih udara i moždanih kapi na godinu moglo bi se spriječiti dodatnim uzimanjem folne kiseline iz multivitaminskih sokova. Žene koje žele djecu moraju obratiti pozornost na folnu kiselinu: defekti nerođenog djeteta mogu biti posljedica nedostatka folata kod majke u prvom mjesecu trudnoće. Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule nerijetko su pogođene nedostatkom folata.

Multivitaminski sokovi mogu blago nadomjestiti nedostatak folata. Prije nego kupite sok pročitajte podatke na ambalaži: sadržaj folne kiseline treba biti barem 100 mikrograma n 100 mililitara.

4. OPSKRBA VEGETARIJANACA VITAMI­NOM B12 IZ MULTIVITAMINSKIH SOKOVA

Vitamin B12 uglavnom je sadržan u mesu. U ve­getarijanaca, a posebice u djece koja su na tom režimu prehrane, nakon nekoliko godina javlja se nedostatak vitamina B12. Multivitaminski sokovi sadržavaju dovoljno toga vitamina za pokrivanje dnevnih potreba u vegetarijanaca.

5. OPREZ PRI KUPNJI

Obratite pozornost pri kupnji multivitamin­skih pripravaka da ih je odobrila odgovaraju­ća nadležna institucija! Od 16 testiranih multi­vitaminskih sokova samo osam sadržavalo je minimalnu preporučenu dnevnu količinu vita­mina. Čaša od 200 mililitara treba sadržavati minimalnu dnevnu potrebu za svim vitamini­ma. Važno je napomenuti da je na ambalaži obi­čno prikazan sadržaj vitamina u pola čaše, tj. u 100 mililitara soka.

6. UČINKOVITE MJEŠAVINE

Mješavine od 12 vrsta voća sadržavaju različi­te biljne antioksidanse, primjerice polifenole iz jabuka i marelica, bioflavonoide iz naranči i sl. Posebice su mješavine sokova od crvenih plo­dova, kao što su grožđe, ribiz, šipak ili crveni grejp, prepune antioksidansa. Zato se držite pravila: što šareniji plodovi - djelotvornije bilj­ne tvari.

7. SOK OD CRVENOGA GROŽĐA -POLIFENOLI ZA SRCE

Vinska industrija godinama se hvali da vino smanjuje rizik od srčanog udara. Razlog tomu su vjerojatno polifenoli iz crvenoga grožđa. Na­ravno da je isto toliko zdravih polifenola iz cr­venoga grožđa i u sokovima kao i u vinu. Da­kle, pijte sokove za dobro zdravlje!

8. SOK OD NARANČE - UČINKOVITA ZAŠTITA OD SLOBODNIH RADIKALA

Svatko zna: sok od naranče sadrži vitamin C. Ali ovdje je zapravo mreža biljnih tvari pokretač zaštite stanica. Polifenoli i bioflavonoidi potiču vitamin C i tako uništavaju slobodne radikale. Studije uostalom pokazuju da učinkovitu zašti­ta od slobodnih radikala pruža sok od naran­če, a ne vitamin C. Tim je jači od samoga vita­mina C!

9. SOK OD RAJČICE PROTIV RAKA I SRČANOG UDARA

Sok od rajčice sadržava 9 različitih karotenoi da. između ostalih i likopen, koji je najučinko­vitiji u borbi protiv slobodnih radikala. Liko­pen djeluje dvostruko jače od beta-karotena i ima jednak učinak kao vitamin E. Možda je zbog toga drugi najčešći karoten u krvi. Godine 1999. Journal of the Cancer Institute objavio je zbirku od 35 studija o konzumiranju rajčice zaštiti od raka. Pokazalo se da redovita kon­zumacija rajčice smanjuje rizik od raka za 40 posto. Posebno su dobri rezultati u sprječava­nju nastanka raka pluća, prostate, želuca i cri­jeva. Očito se likopen sakuplja upravo u tim tkivima. Ali likopen može puno više. Primjeri­ce, štiti od srčanog udara. Jedna je studija po­kazala da su visoke vrijednosti likopena napo­la smanjile rizik od srčanog udara. Razlog tomu je što se likopen na krvnim mastima transpor­tira kroz tijelo. Tako su krvne masti zaštićene od utjecaja slobodnih radikala i ne talože se na stijenkama arterija.Više o tome u poglavlju o vitaminu E. Kako priskrbiti dovoljno likope­na? Ovaj karotenoid uglavnom je zastupljen u jako zreloj rajčici, kakva se koristi za sokove. Li­kopen iz soka od rajčice tijelo bolje prihvaća nego onaj iz svježe rajčice. Dodatak masti po­boljšava apsorpciju likopena. Zašto ne biste za­štitili stanice ispijanjem različitih vrsta prirod­nih sokova?

10. VOĆNI SOK, NEKTAR ILI VOĆNI NAPITAK

Pri kupnji sokova obratite pozornost na voćni sadržaj! Odaberite voćni sok. Njegov sadržaj voća je 100 posto i on ne sadržava dodatak šećera. Voćni nektar ima voćni sadržaj samo 20 do 50 posto. Ostatak su šećer i voda. Sa­držaj voća u voćnim napicima iznosi samo 6 do 30 posto.

11. SVAKODNEVNA ZAŠTITA STANICA

Ponesite voće na posao. Zasitit će vas bolje od čokoladica, a i ne deblja.

Stavite povrće u zamrzivač! Jesti više povrća često je samo problem logistike. Zamrznuto po­vrće (već očišćeno, oprano i isjeckano) pripra-vit ćete brže nego da čekate dostavu pizze.

Dug život s biljnim tvarima iz sokova

Dr. Norman Walker pobrinuo se za popularnost soka od naranče 50-ih godina prošloga stoljeća. On je svakodnevno cijedio kilograme voća i povrća.Tako je dobivao znatno više bilj­nih tvari nego što bi ih konzumiranjem voća i povrća uopće mogao unijeti. Njegova živo­tna priča pokazuje uspjeh: čak i nakon stote godine vozio je bicikl. U dobi od 114 napisao je svoju zadnju knjigu o sokovima! Nema dvojbe da je pametno kombiniranje antioksidansa najbolja zaštita!

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

vitaminska_revolucija_lightbox.jpg

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije