Voćni i povrtni sokovi - koncentrirana biljna snaga
1. PET PUTA NA DAN
Jedite 5 puta na dan voće i povrće! Tako ćete unijeti dovoljno zaštitnih biljnih tvari. Posebno je praktično to što jedan obrok voća ili povrća možete zamijeniti čašom voćnoga soka ili soka od povrća.
2. PIJTE SOKOVE S PUNO BILJNIH TVARI
Dobiva li tijelo dovoljno biljnih tvari ako pijete sokove od povrća kao i kada jedete sveže ili kuhano povrće? Godine 1999, objavljena je studija koja je istraživala vrijednosti pet najvažnijih karotenoida u krvi žena koje su jele svježe povrće ili su pile sok od povrća. Za tri biljne tvari u objema skupinama vrijednosti karotenoida bile su podjednake.Vrijednosti luteina i alfa-karotena pak bile su više u krvi žena koje su pile sokove od povrća. Zašto je to tako? Sokovi gotovo da ne sadržavaju vlakna pa se stoga brže primaju zaštitne biljne tvari.
3. MULTIVITAMINSKI SOKOVI KAO ZAŠTITA OD SRČANOG UDARA
Čini se apsurdnim: tisuće ljudi moglo bi spriječiti srčane udare multivitaminskim sokovima. O čemu se zapravo radi? Važan sastojak multivitaminskoga soka jest folna kiselina. Čak 99 posto žena i 97 posto muškaraca ne dobiva dovoljno folne kiseline. Posljedica tog nedostatka i s njim povezana pomanjkanja vitamina B6 jest nemogućnost razgradnje homocisteina.To umnogostručuje rizik srčanog udara i moždane kapi. Primjerice, ukupno 15 - 30 tisuća srčanih udara i moždanih kapi na godinu moglo bi se spriječiti dodatnim uzimanjem folne kiseline iz multivitaminskih sokova. Žene koje žele djecu moraju obratiti pozornost na folnu kiselinu: defekti nerođenog djeteta mogu biti posljedica nedostatka folata kod majke u prvom mjesecu trudnoće. Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule nerijetko su pogođene nedostatkom folata.
Multivitaminski sokovi mogu blago nadomjestiti nedostatak folata. Prije nego kupite sok pročitajte podatke na ambalaži: sadržaj folne kiseline treba biti barem 100 mikrograma n 100 mililitara.
4. OPSKRBA VEGETARIJANACA VITAMINOM B12 IZ MULTIVITAMINSKIH SOKOVA
Vitamin B12 uglavnom je sadržan u mesu. U vegetarijanaca, a posebice u djece koja su na tom režimu prehrane, nakon nekoliko godina javlja se nedostatak vitamina B12. Multivitaminski sokovi sadržavaju dovoljno toga vitamina za pokrivanje dnevnih potreba u vegetarijanaca.
5. OPREZ PRI KUPNJI
Obratite pozornost pri kupnji multivitaminskih pripravaka da ih je odobrila odgovarajuća nadležna institucija! Od 16 testiranih multivitaminskih sokova samo osam sadržavalo je minimalnu preporučenu dnevnu količinu vitamina. Čaša od 200 mililitara treba sadržavati minimalnu dnevnu potrebu za svim vitaminima. Važno je napomenuti da je na ambalaži obično prikazan sadržaj vitamina u pola čaše, tj. u 100 mililitara soka.
6. UČINKOVITE MJEŠAVINE
Mješavine od 12 vrsta voća sadržavaju različite biljne antioksidanse, primjerice polifenole iz jabuka i marelica, bioflavonoide iz naranči i sl. Posebice su mješavine sokova od crvenih plodova, kao što su grožđe, ribiz, šipak ili crveni grejp, prepune antioksidansa. Zato se držite pravila: što šareniji plodovi - djelotvornije biljne tvari.
7. SOK OD CRVENOGA GROŽĐA -POLIFENOLI ZA SRCE
Vinska industrija godinama se hvali da vino smanjuje rizik od srčanog udara. Razlog tomu su vjerojatno polifenoli iz crvenoga grožđa. Naravno da je isto toliko zdravih polifenola iz crvenoga grožđa i u sokovima kao i u vinu. Dakle, pijte sokove za dobro zdravlje!
8. SOK OD NARANČE - UČINKOVITA ZAŠTITA OD SLOBODNIH RADIKALA
Svatko zna: sok od naranče sadrži vitamin C. Ali ovdje je zapravo mreža biljnih tvari pokretač zaštite stanica. Polifenoli i bioflavonoidi potiču vitamin C i tako uništavaju slobodne radikale. Studije uostalom pokazuju da učinkovitu zaštita od slobodnih radikala pruža sok od naranče, a ne vitamin C. Tim je jači od samoga vitamina C!
9. SOK OD RAJČICE PROTIV RAKA I SRČANOG UDARA
Sok od rajčice sadržava 9 različitih karotenoi da. između ostalih i likopen, koji je najučinkovitiji u borbi protiv slobodnih radikala. Likopen djeluje dvostruko jače od beta-karotena i ima jednak učinak kao vitamin E. Možda je zbog toga drugi najčešći karoten u krvi. Godine 1999. Journal of the Cancer Institute objavio je zbirku od 35 studija o konzumiranju rajčice zaštiti od raka. Pokazalo se da redovita konzumacija rajčice smanjuje rizik od raka za 40 posto. Posebno su dobri rezultati u sprječavanju nastanka raka pluća, prostate, želuca i crijeva. Očito se likopen sakuplja upravo u tim tkivima. Ali likopen može puno više. Primjerice, štiti od srčanog udara. Jedna je studija pokazala da su visoke vrijednosti likopena napola smanjile rizik od srčanog udara. Razlog tomu je što se likopen na krvnim mastima transportira kroz tijelo. Tako su krvne masti zaštićene od utjecaja slobodnih radikala i ne talože se na stijenkama arterija.Više o tome u poglavlju o vitaminu E. Kako priskrbiti dovoljno likopena? Ovaj karotenoid uglavnom je zastupljen u jako zreloj rajčici, kakva se koristi za sokove. Likopen iz soka od rajčice tijelo bolje prihvaća nego onaj iz svježe rajčice. Dodatak masti poboljšava apsorpciju likopena. Zašto ne biste zaštitili stanice ispijanjem različitih vrsta prirodnih sokova?
10. VOĆNI SOK, NEKTAR ILI VOĆNI NAPITAK
Pri kupnji sokova obratite pozornost na voćni sadržaj! Odaberite voćni sok. Njegov sadržaj voća je 100 posto i on ne sadržava dodatak šećera. Voćni nektar ima voćni sadržaj samo 20 do 50 posto. Ostatak su šećer i voda. Sadržaj voća u voćnim napicima iznosi samo 6 do 30 posto.
11. SVAKODNEVNA ZAŠTITA STANICA
Ponesite voće na posao. Zasitit će vas bolje od čokoladica, a i ne deblja.
Stavite povrće u zamrzivač! Jesti više povrća često je samo problem logistike. Zamrznuto povrće (već očišćeno, oprano i isjeckano) pripra-vit ćete brže nego da čekate dostavu pizze.
Dug život s biljnim tvarima iz sokova
Dr. Norman Walker pobrinuo se za popularnost soka od naranče 50-ih godina prošloga stoljeća. On je svakodnevno cijedio kilograme voća i povrća.Tako je dobivao znatno više biljnih tvari nego što bi ih konzumiranjem voća i povrća uopće mogao unijeti. Njegova životna priča pokazuje uspjeh: čak i nakon stote godine vozio je bicikl. U dobi od 114 napisao je svoju zadnju knjigu o sokovima! Nema dvojbe da je pametno kombiniranje antioksidansa najbolja zaštita!
Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345