Jeste li ovisni o šećeru?

Jeste li ovisni o šećeru?

Jeste li ovisni o šećeru?
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Možete li doista biti ovisni o šećeru?

U svijetu je trenutno popularna detoksikacija kojom se u razdoblju od 3 tjedna oslobodite žudnje za slatkim. No može li unos velike količine povrća uistinu pomoći? Donosimo vam istinu o ovisnosti o šećeru, ali i načine pomoću kojih ćete žudnju za slatkim svesti na minimum.

Kažete da ne možete izdržati dan bez nečeg slatkog. Je li to ovisnost o šećeru? Odgovor nije jednostavan. Stručnjaci su dokazali da izbjegavanje i suzdržavanje od slatkog vodi žudnji za slatkim. Šećer potiče oslobađanje hormona sreće. Nitko ne kaže da šećer ima utjecaj na mozak kao neke droge, ali to uistinu je tako i može ugroziti zdravlje mozga i tijela.

Simptomi

Možda imate poremećaj prehrane ili se nezdravo hranite. Najčešći simptomi ovisnosti su prekomjeran unos šećere, loše raspoloženje ako ne jedete slatkiše i pomalo ste nervozni kada je razina šećera u krvi snižena.

Vaše tijelo pod utjecajem šećera

Šećer utječe na svaku stanicu u mozgu. Kada je unos šećera prekomjeran, tada dolazi do negativnog utjecaja na dijelove mozga koji kontroliraju apetit. Jednim istraživanjem se pokazalo da slatkiši imaju isti učinak na mozak kao droge.

Šećer je izvor ugljikohidrata koji se u tijelu brzo pretvaraju u glukozu. Razina šećera u krvi raste, a vi osjećate nagli porast energije.

Nakon naglog rasta razine šećera dolazi do jednako naglog pada. Kao posljedicu ćete osjećati manjak energije i posegnuti za još slatkiša.

Je li detoksikacija sigurna?

Neki detoksikacijski programi su osmišljeni na način da ne unosite nikakav šećer, uključujući voće, mliječne proizvode i rafinirane žitarice. Sve se temelji na tome da tijelo oslobodite od viška šećera. Ipak, velika je vjerojatnost da se nakon ovog programa vratite na stare navike.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije