Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Piramida prehrane

Piramida prehrane

Piramida prehrane
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.05.2011.
  • Broj pregleda: 8.125
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Voće i povrće

Voće i povrće je vitalni izvor vitamina i minerala. Potrebno je jesti pet porcija voća i povrća dnevno. Hrana u ovoj skupini je odličan izvor vitamina C, vlakana, kalija i antioksidansa.

Voće i povrće je najvažniji korak u održavanju zdrave i uravnotežene prehrane i treba biti temeljni dio prehrane.

Kruh, riža, krumpir, tjestenina

Kruh, žitarice, krumpir i tjestenina su važan dio zdrave prehrane. Oni su dobar izvor energije i glavni izvor hranjivih tvari u našoj prehrani. Ova hrana je gorivo za tijelo.

Meso, riba, jaja i mahunarke

Ove namirnice su dobri izvori proteina, koji su neophodni za rast i obnovu organizma. Oni su također dobri izvori niza vitamina i minerala.

Oko 15% kalorija koje jedemo svaki dan treba doći iz proteina.

Meso je dobar izvor proteina, vitamina i minerala kao što su željezo, cink i vitamin B. Također je jedan od glavnih izvora vitamina B12.

Riba je još jedan važan izvor bjelančevina, a sadrži mnogo vitamina i minerala. Plava riba je posebno bogata omega 3 masnim kiselinama.

Jaja i mahunarke također su veliki izvor proteina. Za razliku od mesa, mahunarke sadrže manje masnoća i mnogo vlakana.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi poput sira i jogurta, dobar su izvor proteina. Oni također sadrže kalcij, koji pomaže u održavanju zdravih kostiju.

No, neki mliječni proizvodi sadrže visoke razine zasićenih masnoća. Previše zasićenih masnoća može povisiti razinu kolesterola u krvi i povećati rizik od bolesti srca. Koristite obrano mlijeko, manje masne sireve i niskomasne jogurte.

Masti, ulja i šećeri

Masnoće i šećeri su dobri izvori energije za tijelo, ali sadrže mnogo kalorija. Ali, kada se previše konzumiraju, mogu dovesti do povećanja težine. To može dovesti do gojaznosti, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije