Zašto je dobro popiti čašu crnog vina?

Zašto je dobro popiti čašu crnog vina?

Zašto je dobro popiti čašu crnog vina?
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Umjerena konzumacija crnog donosi užitak, bolje zdravlje i ljepši izgled. Ljubitelji crnog vina znaju da je to odličan način za opuštanje nakon stresnog dana. Ne trebamo ni napominjati da je umjerenost ključna. Crno vino krije mnoge zdravstvene prednosti, kao što je poboljšanje zdravlja srca i održavanje vitke linije. Čaša crnog vina dnevno je zdrava, a mi vam donosimo zašto.

Snižava razinu kolesterola

Prekomjerna razina lošeg (LDL) kolesterola može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, visoki krvni tlak i srčani udar. Grožđe koje se koristi u proizvodnji crnog vina je prepuno vlakana. Jedno istraživanje je pokazalo da crno vino kod zdravih osoba može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 9%. Osobe koje su duži niz godina imale visoku razinu kolesterola, kolesterol se smanjio za čak 12%.

Štiti srce

Osim što snižavaju razinu kolesterola, polifenoli (antioksidansi) u crnom vinu održavaju krvne žile fleksibilnima i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Crno vino je učinkovito gotovo kao i aspirin. Naime, mnogi ljudi uzimaju aspirin kako bi zaštitili zdravlje krvožilnog sustava i srca, ali budite oprezni. Naime, pretjerano uzimanje aspirina može naškoditi vašem srcu, zbog čega je čaša crnog vina sigurnija opcija.

Saznajte kako se crno vino koristi kao lijek nakon moždanog udara!

Regulira razinu šećera u krvi

Kora grožđa je bogat izvor resveratrola koji pomaže kod reguliranja šećera u krvi, što je naročito važno za dijabetičare. Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno unose resveratrol imaju nižu razinu šećera u krvi. Resveratrol snižava razinu kolesterola i sistoličkog krvnog tlaka. Znanstvenici vjeruju da može potaknuti oslobađanje inzulina i povećati osjetljivost tijela na inzulin.

Čuva mozak

Resveratrol se pokazao odličnim kod održavanja dobrog pamćenja. Sprječava stvaranje plaka koji uzrokuje nastanak Alzheimerove bolesti. Samo jedna čašica vina dnevno održat će u formi vaše pamćenje, a stručnjaci preporučuju i rješavanje mozgalica (sudoku, igre riječima).

Jača imunitet

Antioksidansi u crnom vinu mogu značajno ojačati vaš imunitet i smanjiti rizik od nastanka prehlade. Stručnjaci vjeruju da crno vino može ubrzati liječenje infekcija i smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu koji su odgovorni za nastanak raznih upala i bolesti.

Provjerite što se događa s tijelom ako svaku večer popijete čašu vina!

Sprječava nastanak raka

Znanstvenici su ustanovili da jedna čaša crnog vina dnevno može značajno smanjiti rizik od nastanka raka. Također su ustanovili da resveratrol iz crnog vina može spriječiti širenje stanica raka, što je ključno za uspješno liječenje. Popijte čašu crnog vina barem 3 do 4 puta tjedno.

Potiče mršavljenje

Crno vino sadrži piceatanol koji može spriječiti nakupljanje masnih stanica. Čaša crnog vina dnevno vas doslovno može zaštititi od pretilosti. Zapamtite da trebate paziti na količinu konzumiranja crnog vina. Naime, pola boce crnog vina sadrži oko 250 kalorija, a u velikim količinama može naškoditi vašem zdravlju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije