Zdrave i korisne grickalice
Gotovo da nema druge namirnice koja je tako mala, a objedinjuje toliko hranljivih materija kao koštunjavo voće. Orasi, lješnjaci, pistacio i kompanija ne samo da su vrlo ukusni, već su i veoma zdravi. Bogati su mastima, ali je riječ o zdravoj kombinaciji mnogobrojnih nezasićenih masnih kiselina. To ne znači da it trebate jesti u neograničenim količinama, ali biste dio dnevne potrebe za mastima slobodno mogli zamjeniti ovim plodovima. Stručnjaci preporučuju pet puta tjedno po 30 grama. Umjesto čokolade, slobodno grickajte pistacio, a za prženje koristite bademovo ulje umjesto margarina.
1. Lješnjaci jačaju nerve
Mješavina vitamina B doprinosi nervnoj stabilnosti, a zajedno sa lipidima i masnim kiselinama poboljšava rad mozga. Ali, to nije sve: lješnjak ublažava čak i kronične tegobe jer sadrži prekursore hormona sreće serotonina, koji smanjuju osjetljivost na bol.
Avokado sprječava žudnju za grickalicama!
2. Kikiriki snižava tlak i šećer
Da li ste čuli za arginin? Riječ je o aminokiselini koja regulira krvni tlak, šećer i nivo masti u krvi. Pored arginina, kikiriki sadrži i folnu kiselinu, koja smanjuje rizik od bolesti srca i depresije, a sprečava i deformacije ploda u trudnoći.
3. Pistacio štiti crijeva
Poznato je da vlaknaste materije stvaraju osjećaj sitosti, ubrzavaju probavu i sprječavaju rak crijeva. Ne morate uvijek jesti integralne žitarice i povrće da biste u organizam unijeli ove korisne materije. Konzumirajući ukusne zelenkaste plodove pistacia postići ćete isti efekat. Ako ste do sada, zbog povišenog kolesterola, izbjegavali da ih jedete, imajte na umu sljedeće: jedna američka studija je pokazala da je 47 pistacia dnevno dovoljno da se nivo "lošeg" LDL kolesterola smanji za deset posto.
4. Orasi su dobri za srce
Orah je zvijezda među koštunjavim plodovima, a za to postoji nekoliko razloga: istraživanja pokazuju da se redovnim konzumiranjem oraha (jedna šaka dnevno) smanjuje rizik od oboljenja srca. Za to su zaslužne omega 3 masne kiseline. Osim toga, orasi su bogati elaginskom kiselinom, koja ima antikancerogena svojstva, i vrlo efikasno neutralizira djelovanje slobodnih radikala, koji uništavaju ćelije srca, mozga i kože.
5. Kokosov orah idealan za sportaše
Kokosovo mlijeko je bogato vitaminom C i mineralnim materijama, zbog čega je izuzetno pogodno za sportaše. Za razliku od drugih koštunjavih plodova, kokosov orah ima upola manje kalorija, ali zato sadrži nezdrave zasićene masne kiseline, te nije pogodan za kuhanje.
6. Indijski orah (kešu) jača imunitet
U 100 grama indijskih oraha ima čak šest miligrama željeza, što je veoma značajan podatak za vegetarijance i trudnice. I po sadržaju cinka ova vrsta koštunjavog voća nalazi se u vrhu liste. Cink povećava otpornost organizma na opasne izazivače bolesti, a naročito jača limfni sustav. Također sadrži magnezij, koji opušta živčani sustav i mišiće.
Provjerite kako grickalice utječu na raspoloženje!
7. Brazilski orah jača mišiće
Samo šest plodova sadrži istu količinu bjelančevina kao šnicla od 200 grama, a proteini su nam neophodni za izgradnju mišićnih i nervnih ćelija. Šta se još nalazi u brazilskom orahu? Velika količina selena, koja štiti od slobodnih redikala, vezuje otrovne materije i poboljšava kvalitetu spermatozoida.
8. Badem sprječava oštećenje ćelija
Većina ljudi ne unosi dovoljno vitamina E, koji štiti od upala i sprječava oštećenje ćelija. Porcija badema (oko 30 grama) pokriva dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, što se pozitivno odražava na srce. Osim toga, badem sadrži biotin, vitamin koji blagotvorno djeluje na kožu. Bademovo ulje njeguje kožu, dajući joj glatkoću i sjaj.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345