'Zdrave namirnice' koje su zapravo gore od slatkiša

'Zdrave namirnice' koje su zapravo gore od slatkiša

'Zdrave namirnice' koje su zapravo gore od slatkiša
  • Objavljeno: Subota, 21.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Konzumiranje slatkiša općenito se smatra nezdravim jer su bogati šećerom, kalorijama i nemaju visoku hranjivu vrijednost. Previše šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući debljanje, karijes i povećani rizik od određenih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, prenosi Eat This, Not That.

Slatkiši se često klasificiraju kao hrana s praznim kalorijama, što znači da osiguravaju određenu količinu energije, no pružaju vrlo malo esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina, minerala i vlakana. Važno je imati uravnoteženu prehranu s ograničenim količinama šećera, stoga mnogi posežu za alternativama koje će poslužiti kao zamjena slatkišima. Ipak, neke alternative koje se smatraju zdravijim varijantama, prema dijetetičarima i nutricionistima, ipak možda nisu najbolje opcije, a u nastavku vam donosimo o kojim je proizvodima riječ.

Suho voće

Iako možda nikada niste pomislili da bi voće moglo biti gore od slatkiša, sušeno voće može predstavljati niz problema. Iako se voće općenito smatra zdravom hranom, sušeno voće često ima puno šećera i kalorija. Također je obično manje veličine, zbog čega je lako pojesti više nego svježeg voća, što može pridonijeti debljanju. Nemojte misliti da morate potpuno odbaciti sušeno voće. Zapravo je ova namirnica rangirana kao jedna od iznenađujućih namirnica kojih se ne morate odreći da biste smršavjeli, samo je jedite u umjerenim količinama.

Granola

Kada pomislite na zdrave žitarice, granola vam vjerojatno prva padne na pamet. Iako mnoge tvrtke žele da o ovoj namirnici razmišljate kao o zdravoj alternativi ostalim slatkim žitaricama za doručak, mnoge vrste granola koriste različita ulja za povezivanje žitarica koje se zatim zaslađuju šećerom, a može sadržavati i puno nezdravih masti. Važno je čitati sastav i odabrati granolu koja ima manje šećera te je napravljena od cjelovitih žitarica i zdravih masnoća.

Energetske pločice

Energetske pločice pronašle su posebno mjesto među ljudima koji brinu o zdravlju, djelomično zahvaljujući svojim reklamnim kampanjama koje prikazuju slike sportaša kako ih konzumiraju. Iako mnogi vjeruju da zdrav način života i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova hrana ima negativnu nutritivnu podlogu. Kad okrenete pločicu i pročitate podatke o hranjivim vrijednostima, mogli biste se šokirati kada vidite nevjerojatno visoke postotke ugljikohidrata i masti.

"Energetske pločice često se reklamiraju kao zdrav, praktičan međuobrok, ali mnoge varijante sadrže puno šećera i kalorija", objašnjavaju nutricionisti za Eat This, Not That. Važno je odabrati energetske pločice koje su napravljene od cjelovitih žitarica i imaju niži udio šećera.

Pločice od žitarica

Žitarice imaju lošu nutritivnu reputaciju s dobrim razlogom - mnoge verzije ove osnovne namirnice za doručak dolaze prepune šećera. Iako određene žitarice od cjelovitog zrna možda neće nanijeti istu vrstu nutritivne štete, vjerojatno ih ne vidite u obliku žitnih pločica. Promovirane kao zdravi doručak u pokretu, neke od vodećih žitarica pronašle su svoj put u obliku pojedinačno pakiranih pločica. Iako marketing za ove žitne pločice izgleda prilično zdravo, nemojte se zavarati.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije