Znate li koji je izvor kofeina zapravo najgori za vas?

Znate li koji je izvor kofeina zapravo najgori za vas?

Znate li koji je izvor kofeina zapravo najgori za vas?
  • Objavljeno: Subota, 16.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. Kava

Ako kava na vas ne djeluje previše stimulativno te nemate onaj čudan 'prebudan' osjećaj u tijelu ili osjećaj drhtanja nakon što je konzumirate, slobodno je konzumirajte da biste se razbudili i bili produktivniji. Jedno istraživanje je čak pokazalo da je u tvrtki čiji su djelatnici s kave s kofeinom prešli na kavu bez kofeina produktivnost pala za 19 posto.

Saznajte kako kava smanjuje rizik od nastanka ciroze jetre!

2. Čaj

Želite li se osjećate budnijima i biti produktivniji, najbolji izbor bit će crni čaj. Neke varijante crnog čaja mogu sadržavati i do 70 miligrama kofeina, odnosno teina u 2 decilitra čaja. Kao i kava, i čaj može uzrokovati povišenje krvnog tlaka, ubrzati rad srca, učiniti vas budnijima i energičnijima. Međutim, prema rezultatima Google tražilice utvrđene su još neke česte nuspojave ispijanja čaja. Pojmovi koji se u Google najviše ukucavaju bili su 'od čaja me hvata mučnina', 'od čaja mi je stalno sila na WC' i 'od čaja mi se spava'.

3. Energetska pića

I dok su kava i čaj stimulativni napici koje konzumiramo svakodnevno, s energetskim pićima to nikako ne bi smjelo biti tako. Iako vam jedna bočica energetskog napitka neće ozbiljno naškoditi, 2 do 3 bočice dnevno mogu uzrokovati aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju i bol u želucu.

4. Gazirana pića

Gazirana pića trebala bi biti vaš zadnji izbor kada je riječ o izvorima kofeina. Krcata su šećerom i uzrokuju prevelike oscilacije u količini energije zbog čega ih nije preporučljivo piti.

Saznajte kako gazirani sokovi mogu uzrokovati rak!

5. Čokolada

Studija sveučilišta Harvard otkrila je da se kod ljudi koji su tijekom istraživanja pili dvije šalice vruće čokolade na dan tijekom jednog mjeseca poboljšao dotok krvi u mozak zbog čega su bolje pamtili i brže razmišljali. Ako vam pri ruci nije vruća čokolada, stimulirajte se s nekoliko kockica čokolade. Kofein je prirodni sastojak zrnca kakaa, tako da svaka čokolada sadrži malo ovog stimulansa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije