Kava smanjuje rizik od nastanka ciroze jetre

Kava smanjuje rizik od nastanka ciroze jetre

Kava smanjuje rizik od nastanka ciroze jetre
  • Objavljeno: Subota, 06.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics, otkriva da povećanjem unosa kave možete smanjiti rizik od nastanka ciroze jetre.

Znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva su analizirali utjecaj kave kod više od 500.000 muškaraca i žena iz šest različitih zemalja. Rezultati analize su pokazali da povećanje unosa kave može smanjiti rizik od nastanka ciroze jetre za 44%, a rizik od nastanka smrti uzrokovane cirozom jetre za 50%.

Ciroza jetre može biti opasna po život jer povećava rizik od nastanka raka jetre i zatajenja jetre. Najčešći uzročnici ciroze jetre je prekomjerna konzumacija alkohola i virusi, kao što je hepatitis C.

U sastavu kave pronalazimo spojeve s odličnim antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima koji smanjuju razinu slobodnih radikala i ublažavaju kroničnu upalu u tijelu.

Prethodna istraživanja, provedena na laboratorijskim miševima, su pokazala da kava blokira štetan utjecaj virusa hepatitisa tipa B i C, a također može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2.

Rezultati našeg istraživanja upućuju da kava može pomoći u zaštiti od ciroze jetre, što je odlična vijest za sve osobe koje pripadaju rizičnoj skupini, izjavio je voditelj istraživanja dr. O. J. Kennedy.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Prepoznajte simptome bolesne jetre!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti