Što čitati djetetu?

Što čitati djetetu?

Što čitati djetetu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Odgoj djeteta

Čitanje je važna vještina koju treba razviti kod djece. Ne samo da je neophodno za opstanak u svijetu škole i (kasnije) sveučilišta, neophodno je i u kasnijem životu.

Kroz knjige, djeca mogu naučiti o ljudima i mjestima iz drugih dijelova svijeta, poboljšati svoje razumijevanje. Postoji toliko mnogo načina na koje je čitanje važan izvor znanja i zadovoljstva koje može trajati cijeli život. Njegujte tu vještinu i prenesite ju na svoju djecu. Iskoristite sve resurse koji su dostupni: knjige, časopise i slikovnice.

Važno je da vam se sviđa knjiga koju čitate djetetu. Ako knjiga treba biti smiješna, glasom dajte djetetu do znanja kako je to zabavno. Neka vaše dijete zna raspoznati osjećaje i raspoloženja pojedinih dijelova knjige.

Stručnjaci preporučuju čitanje na glas svakodnevno kada beba navrši 6 mjeseci starosti. No bez obzira na dob vaše bebe, čitanje pruža veliku priliku za maženje i iskazivanje ljubavi. Maženje za vrijeme čitanja pomaže djetetu da se osjeća sigurno, toplo i povezano s vama.

Čitanje će pomoći u izgradnji djetetovog rječnika, potaknut će njegovu maštu i poboljšati komunikacijske vještine. Istraživanja su pokazala da se jezične vještine, pa čak i inteligencija, odnose na to koliko riječi dijete čuje svaki dan. Čitanje je još jedan zabavan način da dodate raznolikost u verbalnu interakciju. Opustite se. Ako ste napeti, nervozni ili na bilo koji način loše raspoloženi, dijete će to osjetiti.

Prvih nekoliko mjeseci, dijete će pratiti ritam govora kada čuje da govorite. Dakle, kada je u pitanju čitanje, sve prolazi: dječje knjige, časopisi, pa čak roman koji čitate upravo.

Neka dijete prosudi. Knjige sa šarenim crtežima i privlačnim ilustracijama su odličan izbor. Budući da bebe vole zgrabiti i staviti u usta sve do čega mogu doći, knjige s debljim koricama i stranicama će najbolje preživjeti habanje. Neka djeca preferiraju knjige s fotografijama, dok druga vole knjige sa slikama koje se kriju ispod poklopaca. Nakon što ste istražili omiljene vrste knjiga, pokušajte s nekim drugim. Beba će sigurno uživati u ovim promjenama.

Bebe trebaju osjetiti emocionalnu povezanost s riječima koje se izgovaraju, stoga izbjegavajte audio knjige na vrpcama, radio i televiziju. Video i audio sadržaji nisu usmjeren na kvalitetu i toplinu koju možete pružiti djetetu kada mu čitate.

Kada čitate djetetu, usredotočite se na užitak, a ne na iskustvo učenja. Ako ste pročitali dijetu dovoljno, ono će na kraju, kada bude spremno, načiniti vezu između riječi i zvukova slova na stranicama. U međuvremenu, nastavite uživati čitajući!

Vitashop