Nadmudrite svoje hormone

Nadmudrite svoje hormone

Nadmudrite svoje hormone
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.05.2013.
  • Broj pregleda: 1.784
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Četvrti tjedan

Vaše tijelo

Progesteron i estrogen su na visokoj razini, zbog čega dolazi do različitih fizičkih promjena, glavobolje, nesanice, zadržavanja tekućine i pojave akni i prištića. Visoka razina progesterona potiče rad žlijezdi lojnica i one proizvode više ulja, dajući vašoj kosi sjaj. Jednim istraživanjem se pokazalo da astmatičari osjećaju najviše napada tijekom četvrtog tjedna ciklusa, stoga je važno da pojačano pazite na svoje zdravlje ako patite od astme.

Što možete poduzeti?

Smanjite unos kofeina koji može dodatno omesti san i pogoršati simptome PMS-a i pođite u krevet svaku večer u isto vrijeme. Kako biste smanjili nadutost, izbjegavajte gazirana pića i sol. Za čišću kožu koristite blage losione za čišćenje i pilinge koji će očistiti pore. Ako imate ozbiljne glavobolje, obratite se liječniku koji vam može dati estrogenske flastere da ih nosite nekoliko dana prije menstruacije. Astmatičari trebaju promijeniti posteljinu i često provjetravati prostor u kojem borave.

Vaš um

Vaša koncentracija je slabija, a neka istraživanja su pokazala da žene u ovom razdoblju znatno teže uče i svladavaju nove vještine. Kako biste ovo sveli na najmanju moguću mjeru, povećajte razinu kretanja i jedite hranu bogatu vitaminom B6 (banana, krumpir, losos) koji pospješuje funkcioniranje mozga.

Vaše raspoloženje

Vjerojatno ćete biti razdražljivi, češće mijenjati raspoloženja i osjećati se umorno. Osim toga, razina serotonina se smanjuje, zbog čega ćete osjećati žudnju za slatkim. Kako biste smanjili žudnju za slatkim, povećajte unos cjelovitih žitarica, voća i povrća. Jedite češće kako biste izbjegli prejedanje. Ako ne možete bez čokolade, odaberite onu s najmanje 70% kakaa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.