5 navika koje trebate izbjegavati neposredno nakon obroka

5 navika koje trebate izbjegavati neposredno nakon obroka

5 navika koje trebate izbjegavati neposredno nakon obroka
  • Objavljeno: Subota, 01.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U vječitom nedostatku vremena, radimo nekoliko stvari odjednom ili neposredno jednu iza druge, što se naizgled čini bezopasno.

Tuširanje

Ujutro nakon doručka, popijemo čaj i na brzinu se istuširamo. Ako se tuširamo ili kupamo nakon obroka, temperatura tijela se povećava i šalje više krvi u kožu što može poremetiti probavu i usporiti metabolizam. Najbolje je pričekati 30 minuta nakon obroka i nakon toga se istuširati.

Pijenje čaja

Mnogima paše popiti šalicu vrućeg čaja nakon jela. No, istraživanja pokazuju da ovaj bezopasni napitak ometa apsorpciju željeza. Djeca, trudnice i osobe koje pate od nedostatka željeza trebaju izbjegavati pijenje čaja sat vremena nakon obroka. Umjesto čaja, radije odaberite kavu koju ne smijete piti na prazan želudac, ili se ograničite na čašu negazirane vode.

Provjerite kada je najbolje vrijeme za obrok!

Spavanje

Odlazak na spavanje neposredno nakon jela nakuplja suvišne kilograme. Može prouzročiti žgaravicu, podrigivanje ili moždani udar. Stručnjaci se slažu da na odmor treba poći najmanje 2 sata nakon jela.

Vježbanje

Opterećenje na pun želudac može dovesti do štucanja i mučnine, ali i ozbiljnijih posljedica poput konvulzija. Nakon jela se preporuča lagana šetnja, a tjelovježbom se možete početi baviti nakon 2 sata.

Pušenje

U probavljanje hrane su uključeni gotovo svi sustavi u tijelu. Ako zapalite cigaretu nakon jela, apsorpcija štetnih tvari će ostaviti duplo jače posljedice. Istraživanja pokazuju da duhan može blokirati apsorpciju vitamina i minerala, uključujući kalcij i vitamini C i D, i uništiti čak i najzdraviji obrok. Naravno, najbolje bi bilo u potpunosti prestati pušiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti