Mogu li se pluća obnoviti nakon prestanka pušenja?

Mogu li se pluća obnoviti nakon prestanka pušenja?

Mogu li se pluća obnoviti nakon prestanka pušenja?
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ranije se smatralo da su mutacije koje vode u rak pluća trajne i da ostaju čak i nakon prestanka pušenja. Međutim, znanstvenici su otkrili da pluća imaju gotovo pa magičnu sposobnost ispravljanja kanceroznih mutacija izazvanih pušenjem. Naravno samo u slučaju prestanka pušenja.

Istraživanjem je otkriveno da malobrojne stanice koje izbjegnu štetu uzrokovanu pušenjem mogu obnoviti pluća. Ovaj je učinak uočen i kod pacijenata koji su pušili kutiju cigareta dnevno tijekom 40 godina prije no što su prestali pušiti.

Tisuće kemikalija u dimu cigareta uzrokuju promjene strukture DNK u stanicama pluća polako ih transformirajući iz zdravih u kancerozne stanice. Studija je otkrila da se to događa u velikim razmjerima u plućima pušača čak i prije nego što razviju rak. Velika većina stanica uzetih iz dišnih puteva pušača bila je mutirana duhanom i stanice su sadržavale i do 10.000 promjena.

Takve se stanice, objašnjava dr. Kate Gowers, može smatrati minijaturnim tempiranim bombama koje čekaju sljedeći udar koji će ih potaknuti na preobrazbu u rak. Ipak, dio stanica u tom procesu ostane netaknut, stoga nije jasno kako takve stanice izbjegnu genetsku devastaciju izazvanu pušenjem. Znanstvenici smatraju da takve stanice opstaju u svojevrsnom bunkeru.

Prestanak pušenja

Nakon prestanka pušenja te zdrave stanice rastu i zamijene oštećene stanice u plućima pa kod bivših pušača do 40% stanica izgleda kao i kod osoba koje nikada nisu pušile.

Oko tri četvrtine slučajeva raka pluća uzrokovano je pušenjem. Dosadašnja su istraživanja pokazala da se rizik pojave raka pluća smanji nakon prestanka pušenja, a pretpostavljalo se da je razlog tomu što prestankom pušenja prestaju daljnje mutacije uzrokovane tom štetnom navikom.

Dr. Rachel Orritt iz britanskog udruženja za istraživanje raka kaže kako je motivirajuće što ljudi prestankom pušenja imaju dvostruku korist - zaustavljaju pojavu daljnjih oštećenja plućnih stanica i otvaraju prostor plućima da zdrave stanice uklone dio postojećeg oštećenja.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti