Novo istraživanje tvrdi da je zbog ovoga umro Bruce Lee

Novo istraživanje tvrdi da je zbog ovoga umro Bruce Lee

Novo istraživanje tvrdi da je zbog ovoga umro Bruce Lee
  • Objavljeno: Subota, 26.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Legenda borilačkih vještina Bruce Lee iznenada je preminuo 1973. kada je imao samo 32 godine. Njegova iznenadna smrt od tada izaziva brojne rasprave i teorije zavjere.

Dok su medicinski stručnjaci tada rekli da nema vidljivih vanjskih ozljeda, izvještaji obdukcije pokazali su da mu je mozak znatno natekao. Vjerovalo se da je zvijezda filma „Enter the dragon“ umro od moždanog edema koji je nastao kao posljedica uzimanja lijeka protiv bolova. Međutim, nakon pregledavanja dostupnih dokaza i provedenih istraživanja, tim znanstvenika sumnja kako je Lee umro od prevelike količine vode. Tim istraživača koji stoji iza studije sada vjeruje da je za smrt zaslužna Leejeva nesposobnost bubrega da prerade višak vode, prenosi New York Post.

"Sada pretpostavljamo, na temelju analize javno dostupnih informacija, da je uzrok smrti cerebralni edem zbog hiponatrijemije", napisali su znanstvenici u studiji koja je objavljena u časopisu Clinical Kidney Journal. Na dan smrti, uvečer, navodno je imao glavobolju i vrtoglavicu. Zatim je uzeo Equagesic i dva sata kasnije njegovo srce prestalo je reagirati.

Nekoliko faktora sugerira da je Lee u to vrijeme možda konzumirao neuobičajeno velike količine tekućine zbog svoje prehrane koja se sastojala od puno sokova i proteinskih napitaka te upotrebe marihuane koja izaziva pojačanu žeđ.

"Ukratko, Lee je imao višestruke čimbenike rizika koji su predisponirali hiponatrijemiju kao rezultat ometanja mehanizama homeostaze vode koji reguliraju i unos i izlučivanje vode", napisali su istraživači. Dodali su kako je umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega, nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode. "Ironično, Lee je proslavio citat 'Budi voda moj prijatelj', ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio", napisali su.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti